latinica  ћирилица
25/09/2014 |  15:30 | Аутор: СРНА

Бијељина - Освештање обновљене прве војне цркве у РС

Спомен-храм Светог мученика кнеза Лазара и свих светих мученика српских у Касарни "Војвода Степа Степановић" у Бијељини, прва војна црква у Српској подигнута 1994. године, биће након обнављања освештан у уторак, 30. септембра, најављено је из Епархије зворничко-тузланске СПЦ.
Спомен храм Светог мученика кнеза Лазара и свих светих мученика српских - Фото: СРНА
Спомен храм Светог мученика кнеза Лазара и свих светих мученика српскихФото: СРНА

Освештање храма биће обављено је са благословом Његовог преосвештенства епископа зворничко-тузланског Хризостома, уз покровитељство предсједника Републике Српске Милорада Додика и Министарства рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске.

Димензије Спомен-храма су 14 метара са 7,40 метара, саграђен је од пуне цигле као једнобродна црква без купола, са једним звоником и једним звоном.

У љетопису храма је записано да га подижу борци Источнобосанског корпуса Војске Републике Српске са намјером да сачувају вјечну успомену и молитвено сјећање на све погинуле саборце који дадоше животе бранећи Отаџбину и вјеру православну.

Темељна обнова храма почела је 2010. године.

Финансирана је добровољним прилозима и трудом Министарства рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске, Центра јавне безбједности Бијељина, Оружаних снага БиХ, Граничне полиције БиХ, Професионалне ватрогасне јединице из Бијељине, Православног душебрижништва СПЦ, Градске борачке организације, Удружења потомака и поштовалаца ратних добровољаца 1912-1918. године из Бијељине, као и трудом и љубављу захвалног народа Семберије и Мајевице.

Спомен-храм Светог мученика кнеза Лазара у Бијељини чува успомену и молитвено сјећање на све погинуле полицајце, војнике, ватрогасце и војне љекаре који су пострадали на дужности, као и на све ратне добровољце Семберије и Подриња из ослободилачких ратова од 1912. до 1918. године.

Уз освештање Спомен-храма, на овој свечаности биће обиљежено и сто година Великог рата 1914-1918. године, коначна побједа и ослобођење балканских народа у Првом свјетском рату.