latinica  ћирилица
25/09/2014 |  15:45 | Аутор: СРНА

Кертесу три године затвора због шверца цигарета

Бивши директор Савезне управе царина Михаљ Кертес осуђен је на три године затвора због учешћа у шверцу цигарета из Македоније у Србију којим су припадници такозване Стојичићеве групе прибавили противправну имовинску корист од око 84.000 евра.

Осим Кертеса, данас је у Специјалном суду у Београду на двије године и осам мјесеци затвора осуђен његов тадашњи савјетник Петар Миленковић, док су бивши службеници царинске контроле Небојша Николић и Здравко Хирстов осуђени на по двије године затвора.

Због застарјелости суд је одбио оптужбу против Синише Стојичића који се терети као један од организатора кријумчарења цигарета, као и против бившег начелника СУП-а Зајечар Ненада Живадиновића и власника сокобањске фирме "Декс" Дејана Миленовића.

Раније су због застарјелости ослобођени бивши помоћник министра унутрашњих послова Стојан Мишић и тадашњи начелник нишке полиције Радисав Гвозденовић.

Ово је друга првостепена пресуда, која је након поновљеног суђења изречена Стојичићевој групи. Оптужени и тужилаштво имају право да се жале Апелационом суду у Београду.

Оптуженима се ставља на терет да су учествовали у шверцу дувана од 1996. до 1998. године и прибавили противправну имовинску корист од 9,9 милиона динара /око 84.000 евра/.