latinica  ћирилица
25/09/2014 |  15:50 | Аутор: СРНА

Брчко: Сава у порасту

Забрињава чињеница да је вода из Саве, која се циједи кроз импровизовану брану у Вучиловцу, сада мутна што показује да се испира везивни материјал, што слаби чврстину овог насипа, изјавио је данас шеф Ођељења за пољопривреду у Влади Брчко дистрикта Џевдет Шаховић.

Подсјећајући да је на градилишту нове гравитационе уставе на улазу у то село једини пут преко привремене бране која штити тај дио од изливања Саве, Шаховић је напоменуо да су људи на терену и покушавају да учврсте насип колико могу.

"Ради предострожности пунимо `џамбо вреће` пијеском да бисмо у случају пораста водостаја ојачали тај привремени насип", рекао је Шаховић.

Он је рекао да су радови на изградњи гравитационе уставе обустављени због високог нивоа Саве, али ће бити настављени чим се ријека повуче за око 1,5 метара.

"Чекамо да се вода повуче да би смо од уставе према Сави изградили још једну привремену брану и онда пребацили воду у ријеку, како бисмо могли изградити уставу и комплетну трајну брану", рекао је Шаховић, истичући да се све то мора завршити до зиме.

Он је рекао да је Влада прије два дана одобрила додатних 30.000 КМ за завршетак гравитационе уставе.

Шеф Одјељења за јавну безбједност Урош Војновић изјавио је да прате стање на терену, те да су од јуче организована константна дежурства на свим критичним тачкама у Вучиловцу.

Он је напоменуо да водостај Саве расте и према јутрошњим мјерењима код Славонског Шамца, износи 620 центиметара, што је за 30 центиметара ниже од нивоа када се проглашава стање редовне одбране од поплава у дисктрукту.