latinica  ћирилица
25/09/2014 |  16:13 | Аутор: СРНА

Свечано отворена основна школа у Шамцу

Основна школа "Шамац", која је у мајским поплавама претрпјела велику штету, данас је свечано отворена након вишемјесечне обнове у коју је ЕУ уложила 700.000 КМ.

Школу је отворио шеф Делегације ЕУ у БиХ Петер Соренсен, који је истакао да је обнова школе у Шамцу била приоритет.

Соренсен је напоменуо да је Делегацији ЕУ било важно да се на ђелу види та директна помоћ коју пружају грађанима у БиХ након катастрофалних поплава.

Он је навео да ЕУ, која је у првој фази обезбиједила више од 43 милиона евра помоћи, помаже реконструкцију више од 4.200 објеката и стотине путева и мостова у БиХ.

"Радићемо на задржавању више од 2.000 радних мјеста", рекао је Соренсен и додао да је Делегација ЕУ од самог почетка била уз грађане поплављених подручја, дјеловала брзо и са значајним износом.

Начелник општине Шамац Саво Минић рекао је да је Основна школа "Шамац" прва инвестиција која је у цијелости завршена и захвалио ЕУ, УНДП-у и свим који су помогли њену обнову.

"Имајући у виду да је општина Шамац више од 10 дана била под водом, био је проблем направити пројекте", објаснио је Минић и као сљедећу инвестицију најавио обнову средње школе.

Он је навео да обнова Шамца, након катастрофалне поплаве, иде задовољавајућом динамиком.

Директор Основне школе у Шамцу Слободан Челиковић захвалио је ЕУ, Соренсену, Развојном програму УН и свима који су помогли обнову школе од темеље до крова како би око 500 ученика несметано могло да похађа наставу.

Наставу у Основој школи "Шамац" ученици похађају од почетка нове школске године, иако су међувремену обављани завршни радови.