latinica  ћирилица
25/09/2014 |  16:26 | Аутор: АП

Џихадисти погубили Самиру Салих

Припадници џихадистичке Исламске државе јавно су у ирачком граду Мосулу погубили борца за људска права Самиру Салих ал Нуаими.

Она је проглашена кривом за отпадништво пред самопроглашеним исламским судом. Нуаимијева је отета из своје куће 17. септембра након што је наводно на Фејсбуку објављивала текстове у којима је критиковала ИС због уништавања муслиманских храмова у Мосулу.

Мисија УН у Ираку је саопштила да је Нуаимијевој суђено пред шеријатским судом за отпадништво и да је послије петодневног мучења осуђена на "јавно погубљење".

Мисија УН је још саопштила да је она убијена у понедјељак, а чини се, како наводи АП, и да је њен профил на Фејсбуку избрисан.

"Мучењем и убијањем активисткиње за људска права, која се посебно залага за права њених суграђана у Мосулу, ИСИЛ наставља да потврђује своју нечасну природу, комбинујући нихилизам, мржњу и дивљаштво, као и потпуно непоштовање људског достојанства", поручио је специјални изалсаник УН у Ираку Николај Младенов.

ИС је окупирала други по величини ирачки град Мосул у јуну и у њему је завела најекстремнију верзију шеријатског закона, којим су, између осталог, припадници вјерских мањина приморани да се преобрате у ислам и да грађани плаћају специјалне таксе или да у супротном буду осуђени на смрт. Оне који не поштују ова правила припадници ИС сурово убијају.

Џихадистичка група је у августу уништила више историјских грађевина у Мосулу, укључујући неколико џамија и храмова, тврдећи да величају отпадништво, подсјећа Асошиејтед прес.