latinica  ћирилица
25/09/2014 |  17:26 | Аутор: ТАНЈУГ

Бродом из Србије до Русије?

Привредна комора Србије упутила је иницијативу Трговинском представништву Русије у Србији за упостављање бродске линије између Србије и Русије.
Бродом из Србије до Русије - Фото: ТАНЈУГ
Бродом из Србије до РусијеФото: ТАНЈУГ

Представник ПКС-а Милош Косанић је на скупу "Дан луке Констанца" у Београду изјавио да би та линија требало да функционише по принципу партнерских односа у коме би српски бродари робу возили до румунске луке Констанце, гдје би је преузимали бродари из Русије.

"Такав облик транспорта робе би био јефтинији од друмског", рекао је он.

Он је навео примјер да Србија има ембарго транзита српске свињетине за Европску унију, док је Дунав међународни пловни пут на коме нема забрана те врсте.

Генерални директор Луке Констанца Валери Николај Јонеску рекао је да ова румунска лука обезбјеђује Србији јефтинији алтернативни превоз који не штети животној средини, а који значајно штеди вријеме у промету робе која стиже са Далеког истока ка земљама централне и источне Европе.

Он је истакао да се транспорт робе између Румуније и Србије који се обавља кроз луку Констанца значајно повећао последњих година.

"За првих седам мјесеци ове године, транспорт робе између Луке Констанца и Србије износио је 2,5 милиона тона", рекао је он.

У укупном трнаспорту, како је навео, најважније су житарице којих се превезе више од 1,1 милиона тона, а одмах затим руда гвожђа и отпада којих се из Србије преко Констанце превезе 725.000 тона.

Румунска Лука Констанца и Лука Панчево потписали су данас Меморандум о разумевању који предвиђа сарадњу две луке у поморском транспору и заједнички приступ пројектима Европске уније намењеним развоју лучке дјелатности у Румунији и Србији.

Генерални директор Луке Панчево Сања Ђуришић изјавила је да овај меморандум отвара врата за нове развојне пројекте, али и да Лука Панчево у јачој сарадњи са Констанцом буде корак ближе у интеграцији ЕУ.

Она је навела да транспорт Дунавом преко Констанце, свакако може да буде шанса за већи извоз српских произвођача у Русију.

"Сигурно је да је овај начин транспорта повољнији од десет до двадесет одсто у односу на жељезнички и друмски", навела је она.

Ђуришић је додала да је у припреми и стратегија развоја водосаобраћаја за период од 2015- 2025 која ће се бавити стратешким питањима и која би такође могла да допринесе повећању превоза преко Дунава.