latinica  ћирилица
25/09/2014 |  18:15 | Аутор: Агенције

Звезда тражи подршку клубова за смјену Караџића

Фудбалски клуб Црвена звезда обратио се писмом свим фудбалским субјектима у Србији тражећи подршку за своју иницијативу да се смијени предсједник Фудбалског савеза Србије Томислав Караџић.

Звезда је у писму клубовима Суперлиге, Прве лиге, регионалним савезима, судијској и тренерској организацији, у које је агенција Бета имала увид, навела да само наставља иницијативу од прошле године. У том допису се наводи да је резултат иницијативе од прошле године био формирање радне групе која би требало "да нађе оптимална рјешења" за фудбал у Србији.

"С обзиром да је од тада прошло веж шест мјесеци, а Томислав Караџић није ниједном окупио формирану радну групу, нити је показао жељу да спроводи било какве реконструкције и реформе, ФК Црвена звезда жели овом приликом да подсјети све своје спортске пријатеље на договоре који су направљени током прошле јесени и овог прољећа", наводи се у писму које је потписао предсједник скупштине црвено-бијелих Светозар Мијаиловић.

У допису се истиче да овај потез Звезде није изазван тиме што шампиону Србије у Крушевцу "нису досуђена три пенала", већ да је то било "иницијална каписла".

"(Звезда реагује) због свега онога због чега смо и почели протесте прошле године. Повјеровали смо да Караџић може да промијени себе и свој начин руковођења савезом, али смо се преварили. Доста је било понижавајућег односа у који нас ФСС доводи својим поступцима (руковођењем савеза, суђењем, анализом суђења, кажњавањима, непоштовању, саопштењима итд). Не ради се овде само о Црвеној звезди, овдје је ријеч о српском фудбалу", наводи се у писму.

Шампион Србије навео је да "као највећи и најтрофејнији клуб на овим просторима" "жели да преузме пуну одговорност за дешавања у српском фудбалу".

"(Зато смо) затражили од предсједника ФСС Томислава Караџића да поднесе оставку у року од 30 дана и на тај начин иницира изборе на свим нивоима. Од фудбалских избора које смо имали 2012. године до данас, много тога се промијенило у Србији, како на фудбалској, тако и на друштвеној сцени", наводи се у писму.

"Да би фудбал у Србији кренуо напред, потребни су нам избори, потребни су нам нови људи и нова енергија. Црвена звезда ће имати кандидата за предсједника, а Томислав Караџић ће такође имати шансу да се кандидује и у демократској процедури у складу са статутом ФСС, докаже колико га фудбалска Србија стварно подржава", написала је Звезда.

Подсјећамо, црвено-бијели су прошле године покренули иницијативу за смјену Караџића наводећи да је он главни кривац за опште стање у домаћем фудбалу.

Одржавани су протести, утакмице су касниле, послије чега је Караџић рекао да ће поднијети оставку у децембру 2013. Након те најаве одржали су се радни састанци и формирана је радна група коју су чинили представници ФСС, Заједнице суперлигаша, представника Звезде, Парзизана и Војводине.