latinica  ћирилица
25/09/2014 |  19:57 | Аутор: БЕТА

Неутралне паклице цигарета благо смањиле пушење

У Аустралији, првој земљи на свијету која је увела продају цигарета у "неутралним" паклицама - без марке и логоа, потрошња дувана је благо опала, показали су званични подаци.
Пушење - Фото: АП
ПушењеФото: АП

Аналитичари, међутим, сматрају да је на смањење пушења утицало повећање пореза од 12,5 одсто децембра 2013. чиме је цијена једне кутије цигарета скочила на 19 аустралијских долара (више од 13 евра).

"Неутралне" паклице цигарета, идентичне за све марке, уведене су у Аустралији децембра 2012. у циљу да се уклони сваки "гламур" с паковања.

Оне су маслинасто-зелене, идентичне, без логоа, а с крупним, детаљним фотографијама тешких деформација уста и органа за дисање, наводно од болести повезаних с пушењем.

Потрошња дувана и цигарета опала је са 3,508 милијарди аустралијских долара у посљедњем тромјесечју 2012. године, на 3,405 милијарди у првом тромјесечју 2014.

Једно истраживање показало је да број активних пушача старијих од 14 година опао са 15,1 одсто 2010, на 12,8 одсто 2013. године.

Млади Аустралијанци сада почињу да пуше касније, у просјеку са 15,9 година, док су 2010. почињали са 14,2 године. Тврди се да годишње 15.000 Аустралијанаца умре од болести повезаних са пушењем.

Многи приозвођачи цигарета покушали су да спријече аустралијску владу да им наметне универзална паковања, јер тиме крши њихова права на интелектуално власништво, али власт сматра да је њен пропис "легитимна мјера" за "заштиту јавног здравља".

И Француска прати примјер Аустралије

Француска влада је такође најавила да ће почети продају цигарета у универзалним неутралним паклицама, чиме је постала прва европска земља и друга земља у свијету која је усвојила такву мјеру.

Како би биле мање привлачне, кутије цигарета биће стандардизоване и имаће исти облик, боју и фонт, најавила је министарка здравља Марисол Турен, представљајући план те земље за борбу против пушења.