latinica  ћирилица
25/09/2014 |  20:02 | Аутор: Агенције

Бразил се "добрим" комарцима бори против денга грознице

Бразилски истраживачи у Рију пустили су на хиљаде комараца заражених бактеријом која блокира денга грозницу, пише Би-Би-Си.
Комарац - Фото: илустрација
КомарацФото: илустрација

Истраживачи се надају да ће се ови комарци умножити и постати већина, што ће довести и до смањења обољелих од ове болести. Иницијатива пуштања комараца је дио програма који се такође одвија у Аустралији, Вијетнаму и Индонезији.

Међућелијска бактерија, "wolbachia", коју носе комарци не може бити пренесена на људе.

“Наш тим је правио недјељне посјете у четири четврти у Рију које су биле на нашој мети. Комарци су анализирани након њиховог хватања специјалним замкама“, изјавио је Лућиано Мореира са Истраживачког института Фиокруз у Бразилу. Сваког мјесеца биће ослобођено 10.000 комараца, а пројекат ће трајати укупно 4 мјесеца.

"Wolbachia" се налази у 60 одсто инсеката и понаша се као вакцина када је у питању комарац који носи денге вирус и спречава његово даље множење у тијелу. Уколико су женка и мужијак комарца заражени овом бактеријом, или само женка, будућа генерација комараца ће је такође имати.

Научници се надају да ће комарци са овом бактеријом постати предоминантни без потребе да они избацују нове групе заражених инсеката.