latinica  ћирилица
25/09/2014 |  20:07 | Аутор: РТРС

Направили хаос у авиону, јер нису хтјели да сједе поред жена

Путници израелског авиона компаније ЕЛ АЛ из Њујорка причају да је њихов овонедјељни лет до Тел Авива био права ноћна мора, јер су ултраортодоксни Јевреји тражили да замјене мјеста с њима, истичући да не могу да сједе поред жена.

У сриједу ујутру, пред почетак јеврејске Нове године - Рош Хашана, хиљаде Израелаца и Јевреја допутовало је у Израел у намјери да тамо прослави празник. Међутим, у једном авиону ЕЛ АЛ-а, у коме је била велика група ултраортодоксних, али и секуларних Јевреја, ствари нису текле глатко.

Ултраортодоксни путници одбили су да сједну порде жена пијре полијетања, што је не само одложило лет, већ изазвало прави хаос.

"Људи су стајали у пролазу и одбијали да крену напријед", рекао је путник Амит Бен- Натан, додавши: "Иако је свако имао карте с бројем мјеста, купљене унапријед, они су тражили да се замјене и чак нудили да плате, јер не могу сјести поред жена, како су говорили. Било је јасно да авион неће полетити док они стоје".

Путници тврде да им је посада рекла да не морају да пристану на замјену, али их је капетан авиона обавијестио да нема полијетања док људи стоје.

"То је безобзирно према путницима који нису ултраортодоксни. Не знам која би компанија дозволила да се њени путници тако понашају," рекао је Бар - Натан.

Једна путница, која се представила само као Галит, рекла је да су ултраортодоксни предложили њој и њеном супругу да се раздвоје како би они могли да сједе онако како желе.

Пошто је то одбила, ултраортодксни Јеврејин поред ње се сложио да сједи, али само привремено, па је скочио са свог мјеста чим је авион узлетио и наставио да стоји у пролазу.

Након полеијтања многи ултраортодоксни путници су устали да се моле и то је све, не само готово онемогућило приступ тоалету, већ и допринијело да путовање буде тешко подношљиво.

У одговору је настао хаос, ЕЛ АЛ је обећао да ће размотрити проблем, нагласивши да чини све што може да цијеле године обезбиједи путницима најбољу услугу.