latinica  ћирилица
25/09/2014 |  20:58 | Аутор: Агенције

Шпанија - Трка с лоптом, умјесто с биковима

Становници Матаелпињо села у Шпанији одлучили су да прекину традицију трке с биковима и замјене је необичном активношћу.

Умјесто од бика, они од сада “бјеже“ од 100 кг тешке лопте од полистрена, која се котрља њиховим улицама.

"ПЕТА" сада жели да њиховим примјером инспирише градове и села широм Шпаније и Португалије, гдје су трке с биковима дио традиције и финансира израду лопте за свако заинтересовано мјесто. Међутим, промјена која се догодила у Матаелпињу није била инспирисана борбом за права животиња, него економском кризом, каже један од становника овог села Русел Сангвино.

Забринути становници села једне вечери су разматрали трошкове потребне за одржавање годишњег фестивала и одлучили да умјесто бика, направе велику лопту. Постигнут је велики успијех. Чак су направљене мање лопте с којима могу да се такмиче и дјеца.

“Сљедеће године ћемо направити и рампе“, каже Сангвино. Финансијски проблеми су такође умањени због ове промјене, јер су власти сада у преговорима са разним компанијама, које су заинтересоване за спонзорисање трке, у замјену за то да на лопти стоји њихов лого.

Сангвино истиче да лопта није ни мало наиван “противник“. “То је снажно клупко“, рекао је он додајући да је прошле године неколико такмичара завршило у болници. Занимљиво је међутим да ће се у селу паралелно одржавати и трке с биковима, али у мањем броју.

“И даље има грађана који захтјевају да се ствари раде на традиционалан начин. Увијек постоји јаз између оних који желе трке с биковима и оних који желе да традиције заувијек нестану“, каже предсједник мјесне заједнице Хосе Ангел Гереро.