latinica  ћирилица
26/09/2014 |  10:34 | Аутор: СРНА

Оптужница против троје службеника УИО БиХ

Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу против троје службеника Управе за индиректно опорезивање БиХ због сумње да су Центру за срце БиХ у Тузли омогућили незаконит поврат ПДВ-а, чиме је буџет БиХ оштећен за скоро 800.000 КМ.

Оптужница је подигнута против Ћамила Харачића, Кате Бубаловић и Драгице Жугић из Тузле, запослених у Регионалном центру УИО БиХ у Тузли, због злоупотребе службеног положаја и насавјесног рада у служби.

Они су, према наводима оптужнице, као службена лица УИО БиХ у Групи за ревизију и контролу Сектора за порезе, приликом контроле здравствене установе Центар за срце БиХ, незаконито обрачунали индиректни порез и омогућили незаконит поврат ПДВ-а од 794.000 КМ, саопштено је из Тужилаштва БиХ.

У саопштењу се додаје да Центар за срце БиХ није имао право на поврат ПДВ-а, јер у периоду на који се разрачун односи није ни био у систему ПДВ обвезника.

Харачић се терети да је починио кривично дјело злоупотребе положаја или овлаштења, а Бубаловић и Жугић за кривично дјело несавјестан рад у служби.

Тужилаштво БиХ предложило је испитивање 13 свједока и вјештака, а приложено је и више од 50 доказних материјала, којима ће се доказивати кривица оптужених.

Оптужница је прослијеђена на потврђивање Суду БиХ.