latinica  ћирилица
26/09/2014 |  10:55 | Аутор: РТС

Прва Рускиња на Свемирској станици!

Трочлана екипа астронаута стигла је на Међународну свемирску станицу након лета од око шест сати послије полијетања с космодрома у Бајконуру. У тиму је и Елена Серова, прва Рускиња у свемиру послије 17 година и прва Рускиња на МСС-у.

 

„Сојуз ТМА-14М“ са екипом у којој су још и један Американац и један Рус, лансиран је синоћ из Бајконура, у Казахстану, наводи се у саопштењу Центра за контролу летења .

 Њихова мисија на Међународну свемирску станицу требало би да траје 168 дана.

У новој екипи која је стигла на МСС су Елена Серова, прва Рускиња у свемиру послије 17 година, и прва Рускиња на Међународној свемирској станици, као и руски космонаут Александар Самокутјаев и Американац Бери Вилмор.

Астронаути ће се на Станици придружити екипи у којој су Рус Максим Сураев, Нијемац Александер Герст и Американац Рид Вајсмен.

„Екипа на МСС топло је примила новопридошле“, навео је Центар за контролу летења.

Русија је 2013. обиљежила 50. годишњицу од лета прве жене у свемир, Рускиње Валентине Терешкове, 16. јуна 1963. године.

„То је мој посао“, кратко је рекла 38-годишња Серова новинарима уочи мисије.

Коментаришући како ће поднијети раздвајање од породице и ћерке, Рускиња је нагласила: „Бићу прва жена из Русије на МСС. Ми, као тим, имамо одговорност према људима који су нас обучили и ја им поручујем да их нећемо разочарати“.

Руски „Сојуз“ од 2011. године служи као једино средство превоза за посаде ка свемиру, са цијеном за једно мјесто у тој летјелици од 71 милиона долара.

Раније овог мјесеца, НАСА је одлучила да прекине зависност од руских летјелица и одабрала је „Боинг“ и „Спејсекс“ за транспорт астронаута на Свемирску станицу у наредним годинама.

Компанија „Спејсекс“ навела је да ће једно мјесто у тој летјелици коштати 20 милиона долара.