latinica  ћирилица
26/09/2014 |  12:11 | Аутор: СРНА

Споразум о заједничком наступу на трећим тржиштима

Министар спољне трговине и економских односа БиХ Борис Тучић и министар трговине, туризма и телекомуникација Србије Расим Љајић потписали су данас у Београду Споразум о заједничком наступу двије земље на трећим тржиштима.

Тучић и Љајић оцијенили су да ће овај споразум послати поруку да Балкан није простор сукоба, већ добро мјесто за сарадњу и напредак.

Министар спољне трговине и економских односа БиХ каже да је Споразум потврда да се све земље региона требају примарно окренути економији.

Он је нагласио да привредна удружења и надлежне привредне коморе, након потписивања споразума, треба да израде акциони план, који ће омогућити провођење договореног.

"Све земље региона у оквиру ЦЕФТЕ на неки начин представљају једна другој конкуренцију. То нас не треба спречавати да заједно наступамо. Ми смо мале земље и економије, а наше привреде су комплементарне", поручио је Тучић.

Љајић је оцијенио да треба учинити све да данас потписани Споразум заживи у пракси.

Он је оцијенио да постоје бројне области у којим Србија и БиХ имају шансу за заједнички наступ на трећим тржиштима, прије свега у грађевинарству, пољопривреди, енергетици и туризму.

"Ово јесте пут којим земље региона треба да иду. Боље је да тражимо сличности него разлике, јер разлике нико не може гумиcom избрисати. Наш пут је пут ЕУ, који води преко региона", поручио је Љајић.