latinica  ћирилица
26/09/2014 |  15:12 | Аутор: klix.ba

Од 1. јанура минимална акциза 2 КМ по паклици

Управни одбор Управе за индиректно опорезивање БиХ донио је на данашњој сједници Одлуку о утврђивању посебне и минималне акцизе на цигарете за 2015. годину, по којој ће од 1. јанура идуће године минимална акциза на кутију цигарета бити двије КМ.

Према овој одлуци, порески обвезници и друга лица које се баве прометом цигарета дужни су пописати залихе цигарета на дан 1. јануар 2015. године, обиљежене акцизним маркицама издатим од 1. јануара 2010. до 31. децембра 2014. године и пописне листе доставити надлежном регионалном центру УИО до 10. јануара 2015.

На основу ове одлуке, од 1. јануара 2015. акциза на духан за пушење утврђује се у висини од 80 посто минималне акцизе, односно 79,60 КМ по килограму.

УО УИО усвојио је ову одлуку у складу са Законом о акцизама у БиХ и европским директивама које се односе на ову област.

На данашњој сједници УО УИО донио је Одлуку о количинама дизел горива на које се не плаћа путарина за 2015. годину, а ослобођени плаћања биће рудници и жељезничка предузећа, која користе ово гориво у производњи, а за које су сагласност дале ентитетске владе.

УО УИО данас је дао сагласност за израду идејног пројекта изградње граничног прелаза Братунац - Љубовија, а на основу покретања иницијативе за склапање међудржавног уговора између БиХ и Србије о отварању новог граничног прелаза.

Израда идејног пројекта неће произвести финансијске трошкове у буџету институција БиХ јер ће га радити институт у Београду.