latinica  ћирилица
26/09/2014 |  15:25 | Аутор: Би-би-си

Око 3000 Европљана бори се за ИСИЛ

Број Европљана који се придружио борби Исламске државе у Ираку и Сирији прешао је 3.000, упозорио је Жил де Кершов, шеф за борбу против тероризма ЕУ-а, преноси Би-Би-Си.

Де Кершов је истакао да заједно са ваздушним нападима Запада на упоришта ИД расте и опасност од узвратних напада на Европу.

"Сматрам да морамо признати да је опасност од узвратних напада све већа. У случају Француске то је јасно, ИСИЛ је прије три дана објавио саопштење у којем се наводи да ће доћи до одмазде. Француз је отет у Алжиру, након чега су га обезглавили. На тај је начин пријетња извршена", рекао је.

Износећи бројке везане за Европљане који се боре на страни ИД, Де Кершов је нагласио да су у процјену од 3.000 људи укључени и повратници из сукоба те сви они који су погинули борећи се за Исламску државу.

Европски координатор противтерористичког дјеловања истиче да објава калифата на подручјима која је ИД освојио може привући даљњу подршку из Европе, пише Би-Би-Си.

"Ако вјерујете у ту објаву, највјеројатније ћете што прије жељети да се придружите калифату", коментарисао је Де Кершов.

САД и његови арапски савезници покренули су нове ваздушне ударе на џихадисте ИД у Сирији, посебно на нафтна постројења под надзором те групе, јавља сиријска невладина организација.

То је други пут у два дана да су постројења мета коалиције предвођене САД-ом у покрајини Деир Езор, јавља Сиријски опсерваторијум за људска права. Неидентификована мета нациљана је у Хасаки, на сјевероистоку.

У покрајини Деир Езор најмање двије мете погођене су у ноћи са четвртка на петак у нападима, рекао је Рами Абдел Рахман, директор Опсерваторија, не могавши рећи непосредно да ли је у ударима било жртава.