latinica  ћирилица
26/09/2014 |  15:39 | Аутор: РТС

Србија уводи електронске декларације на царинама

Управа царина Србије започела је примјену новог компјутеризованог транзитног система који омогућава подношење електронских декларација за транзит робе и комплетно електронско вођење и управљање транзитним царинским пословима у друмском саобраћају.

Примјеном новог компјутеризованог транзитног система (НЦТС), папирна декларација ће, на сигуран начин, бити замијењена електронском декларацијом.

Очекује се да у сљедећих неколико недјеља са употребом електронских декларација почну и други привредници који су заинтересовани да се прикључе пилот фази.

НЦТС је капитални пројекат, у који је ЕУ уложила неколико милиона евра, јер је прикључивање том систему предуслов за приступање земље Унији.

Царинска служба Србије је према плану почела да спроводи пилот фазу на пет испостава у царинарници Суботица, а очекује се да до краја године буду умрежене све испоставе у земљи.

НЦТС је први у потпуности компјутеризовани царински систем за беспапирно пословање, што значи да се транзитна декларација електронски подноси и електронски обрађује у Управи царина.

Она се и овјерава електронским потписом подносиоца декларације, док Управа царина одлуку о пуштању робе такође доноси електронским путем.

Управа царина ће ускоро омогућити пословној заједници да бесплатно користи програм за електронско подношење декларација као подршку за НЦТС.