latinica  ћирилица
26/09/2014 |  16:25 | Аутор: ТАНЈУГ

Све што нисте знали о омиљеном напитку

Свакодневно се конзумира широм свијета, о њој се могу чути опречне информације - од здрава је, до савјета за потпуно избјегавање, може коштати веома јефтино, док за специјалну "Black Ivory" треба издвојити чак 50 долара за једну шољицу.
Кафа - Фото: АП
КафаФото: АП

То је чудесни напитак од ког ће "дјеци порасти реп", а зове се кафа. Прапостојбина тог пића налази се у Африци, док је у Европу и остатак свијета стигла преко Арабије. Неки подаци говоре да је кафа поријеклом из данашње југозападне етиопске провинције Каффе, која се налази југозападно од Адис Абебе, јужно од језера Тана.

Међутим, сам назив не потиче од поменуте провинције, јер се тамо та биљка назива "bun", већ од арапске именице "qahwa" чиме се именује свако пиће, биљни напитак, па чак и вино.

Арапска именица "qahwa" изговара се као "кафа", па је временом постала идентификација само за напитак од биљке "bun". То је напитак који се припрема кувањем пржених сјеменки биљке кафе, најчешће у води или млијеку и обично се служи топао. Ово пиће је веома популарно у многим земљама свијета, посебно у јутарњим сатима пошто кратко након конзумације долази до благе нервне стимулације што појачава будност, узрокује осјећај топлоте, несаницу, убрзани рад срца...

Међутим, у већим количинама кафа узрокује узбуђеност, психички немир, лупање и прескакање срца и несаницу, па повећава ризик од срчаног удара, док у трудноћи утиче на производњу хормона кортизола и адреналина што може да узрокује спонтани побачај.

У електронским медијима може се све сазнати све о овом пићу, урађене су и бројне научне студије, али и занимљивости које га одликују. Тако у студији објављеној у часопису “Mayo Clinic Proceedings“ научници тврде да млађи од 55 година, који пију више од 28 шољица кафе недјељно што је четири шољице на дан имају чак 56 одсто повећан ризик од смрти.

"Студија је показала да је сигурно пити једну до три шољице кафе на дан", каже једна од сарадница на студији Суемеи Суи.

Такође, различите студије кажу да шољица кафе на дан регулише висину крвног притиска и позитивно утиче на крвне судове, да је одличан антиоксиданс, подстиче мождане активности, затим да може да буде превенција против Алцхајмерове болести, али и да спречава настајање рака јајника.

Међутим, то није све, кафа је била инспирација различитим умјетницима па је Бах компоновао кантату "Кафа" у част том напитку, а и Бетовен га је веома цијенио. Француски књижевник Оноре де Балзак кафу је сматрао врстом инспирације и конзумирао је 60 шољица дневно. Кафа је инспирација и љубавницима, јер се у појединим културама сматра за афродизијак, па заљубљени парови испијању кафе приступају као својеврсном ритуалу.

Нека истраживања су показала да је појавом кафе на европском тржишту у 17. вијеку дошло до великих промјена. Опсједнутост тим напитком и биљком доводи до тога да она буде проглашена сатанистичким напитком од стране неких католичких свештеника.

Они су наиме сматрали да би кафа могла да потисне употребу црвеног вина, које је по њиховом мишљењу посветио Исус Христ. Ипак, када ју је папа Клеменет VIII пробао, наводно је одмах промијенио мишљење. Ријешио је ту религиозну дилему тако што је "крстио напитак", чинећи га тиме прихватљивим за католике.

Постоји велики број различитих напитака од кафе са разним додацима. Уз турску, еспресо, капућино ту си и бечка кафа, мока, ајскафа, корето, мексикано, маринер, јамајчанска, ирска кафа... У њу се могу додати шећер, млијеко, павлака, шлаг, сладолед, разна алкохолна пића, цимет, смокве, чоколада, љешник, јаја, ванила и друго.

За посебно фини укус кафе "кривци" су слонови из сјеверног Тајланда, пошто је у производњу такозване "кафе из измета слона" укључено око 20 ових дебелокожаца из "Златног троугла", заштићеног подручја за слонове на граници с Лаосом и Мјанмаром. Наиме, слонови свакодневно једу зрна кафе помјешане са њиховом храном. Након отприлике 24 сата ти се плодови могу наћи, готово несварени, у њиховом измету. Плодови се потом перу и из њих се ваде зрна кафе и шаљу на пржење у Бангкок.

Резултат процеса је једна од најскупљих сорти кафе на свијету. "Black Ivory" је име ове племените мјешавине која се у неким хотелима са пет звјездица не може добити за мање од 50 евра по шољици, недавно је писао Дојче Веле.

По недавно објављеном истраживању највише кафе пију људи који се баве стресним пословима, а то су новинари, полицајци и учитељи. Хафингтон пост је пренио закључке британске студије према којој су новинари и остали медијски радници зависнији од кафе од било којих другог занимања.