latinica  ћирилица
26/09/2014 |  16:30 | Аутор: ТАНЈУГ

Климатске промјене ће нам нарушити здравље

Најновије истраживање бавило се проучавањем података добијених током посљедњих 20 година, при чему је пронађен низ здравствених тегоба на које су утицале климатске промјене.
Димњак - Фото: АП
ДимњакФото: АП

Иако се стручњаци и даље разилазе у мишљењима у којој мјери и због чега се догадају климатске промјене, анкете међу Американцима показале су да људи сматрају да се климатске промјене догађају, с тим да 40 одсто вјерује да су људи разлог, а око половина испитаника вјерује да климатске промјене остављају велик утицај на њихов живот, пише “Medical News Today”.

Аутори најновијег истраживања са Глобалног здравственог института у Висконсину тврде да је за промјене криво изгарање фосилних горива и нестанак тропских шума, а те промјене, такође, повезују са здрављем људи.

Аутори су прикупили информације добијене у 56 медицинских чланака који су се тицали утицаја климе на здравље и прикупили су податке о температурама из Националног климатског информацијског центра, послије чега су закључили да ће многи амерички градови чешће искусити екстремно топле дане до 2050.године.

Стручњаци су, такође, указали да ће већи број дана с изузетно високом температуром повећати и број здравствених тегоба као што су проблеми дисајног система, укључујући и оне које погоршавају одређени загађивачи који ће утицати на асматичаре и особе које пате од алергија.

Врућине ће негативно утицати и на инфекцијске болести, укључујући болести које преносе инсекти и које се шире водом, попут проблема пробавног система код дјеце, а ту су и смањење здравих намирница које ће утицати на повећање биљних болести, психичке болести као што су постратрауматски стрес и депресија које стручњаци повезују с природним катастрофама.