latinica  ћирилица
26/09/2014 |  16:44 | Аутор: ТАНЈУГ

Данас је Свјетски дан контрацепције

Под слоганом "Упознај своје опције", данас се обиљежава свјетски дан контрацепције, са циљем да се подстакну млади људи да прихвате одговорност за контрацепцију и упознају све опције контрацепције које су им на располагању.

На свјетском нивоу, више од 41 одсто од 208 милиона трудноћа годишње је непланирано, а од тога се скоро половина завршава намјерним прекидом трудноће. Према оцијенама Свјетске здравствене организације, 33 милиона непланираних трудноћа се догоди због неуспјешне контрацепције или њене неправилне употребе и зато је важно да млади буду у довољној мјери информисани о различитим контрацептивним методама.

Сваке године породи се до 16 милиона тинејџерки, узраста између 15 и 19 година, а у овој старосној групи, смрти повезане са трудноћом су водећи узрок смртности код младих жена, саопштила је компанија Бајер. Контрацепција сваке године спријечи 188 милиона непланираних трудноћа, због чега је број абортуса нижи за 112 милиона, број умрле новорођенчади за 1,1 милион, а број смрти мајки нижи за 150.000.

На располагању је данас више од 15 различитих метода контрацепције, које се међусобно разликују по ефикасности, начину употребе, предностима и недостацима. Важно је да млади буду едуковани о свим расположивим могућностима и да о њима разговарају са својим партнером и љекаром и тако донесу промишљену одлуку која је за њих најадекватнија.

За жене је важно да буду упућене у све расположиве могућности и одаберу контрацепцију која највише одговара њиховим индивидуалним и личним потребама. Међународне невладине организације и организације које се баве сексуалним и репродуктивним здрављем подржавају употребу дуготрајне реверзибилне контрацепције.

Дуготрајна реверзибилна контрацепција је једна од најпоузданијих и најефикаснијих контрацептивних метода које су на располагању, а студија објављена у "New England Journal of Medicine" открива да је дуготрајна реверзибилна контрацепција 20 пута ефикаснија у спречавању трудноће него контрацептивна пилула, вагинални прстен или контрацептивни фластер.

Дуготрајна реверзибилна контрацепција дјелује непрекидно и обезбјеђује контрацептивну заштиту у периоду и до десет година. Њено дјеловање не зависи од жена, пошто није потребно да запамте да узму контрацепцију сваког дана, сваке недјеље или мјесеца - дјелује независно од корисница. Постоје три облика дуготрајне реверзибилне контрацепције: интраутерини систем с хормоном (ИУС), интраутерини уложак и поткожни имплант.