latinica  ћирилица
26/09/2014 |  17:00 | Аутор: Агенције

ЕУ одбила Путинов приједлог

ЕУ је саопштила да је Путин писао Бриселу и тражио измјене споразума између ЕУ и Украјине, али да је Унија одбила да поново отвара споразум без сагласности Кијева.

Руски предсједник Владимир Путин у писму упућеном шефу Европске комисије Жозеу Мануелу Барозу, наводно пријети контрамјерама, ако се ЕУ и Украјина не буду придржавале договора с Москвом да одложе имплементацију споразума до 2016. године.

Портпарол Европске комисије Пиа Ахренкилде Хансен, потврдила је да је Барозо од Путина добио писмо које се тиче споразума и додала да ће Брисел "наравно одлучити како да одговори на најбољи начин".

Она је, међутим, нагласила да је овдје ријеч о "билатералном споразуму" између Кијева и Брисела, пренио је АФП.

"Ако буде било каквих измјена, о томе морају да се договоре ЕУ и Украјина. Ми не тражимо било какве измјене споразума, Украјина је слободна и има право да доноси одлуке у свом интересу", рекла је Хансенова новинарима.

И украјински и европски парламент прошле седмице, ратификовали су споразум о придруживању, што је бивши предсједник Украјине Виктор Јанукович одбио да учини прошле године и том одлуком покренуо политичку кризу у бившој совјетској републици.