latinica  ћирилица
26/09/2014 |  18:53 | Аутор: Агенције

Не постоји ништа отровније од ње!

Морска оса се сматра најопаснијом медузом и најотровнијом животињом на свијету. Њен отров је довољан да убије 60 одраслих људи!

Медуза позната као морска оса (Chironex fleckeri) представља есенцију отрова и спада међу најопасније животиње на планети, пише портал Национална географија. Може да нарасте до величине кошаркашке лопте и дешава се да тежи и до два килограма.

Ова „морска неман“ настањује плићаке и приобаље око Аустралије и југоисточне Азије. Живи само неколико мјесеци, а у касно љето одрасла медуза одлази на мријест и након тога умире.

Морска оса има до 50 кракова дугачких и до три метра са по 5.000 жарних ћелија, или нематоциста са изразито јаким отровом који изазива неподношљиве болове и који може да убије у року од три минута.

Сваки пипак медузе у просјеку садржи укупно 750.000 жарних ћелија у чијем је средишту нека врста капсуле под притиском, са дугачким увијеним влакном, натопљеним отровом.

Ако је жртва нека рибица, отров је парализује, блокирајући њене нервне центре и омогућава медузи да несметано ужива у плену.

Снага овог смртоносног механизма, једног од најефикаснијих у животињском свијету, зависи од броја жарних ћелија.

Ако само један пипак дотакне тијело жртве, сваки квадратни милиметар њене коже нападне око 200 влакана, а утрошене жарне ћелије медуза одмах надокнади новим.

Ова релативно мала медуза је убила више људи него напади морских паса, крокодила и камен-риба, тврде научници. Њен убод је толико болан да се већина жртава утопи или умре од инфаркта. Убитачни отров морске осе напада нервни систем, срце и мишићно ткиво.