latinica  ћирилица
26/09/2014 |  19:40 | Аутор: Агенције

Џиновска болница у облику једрењака

„Бијела једра“, болница и велнес центар, замишљена је као међународна медицинска установа која ће пацијентима уливати осјећај спокоја, а не страха.

Архитекта и милијардер Васили Кљукин осмислио је болницу „Бијела једра“ за „Туниски економски град“ – мегапројекат који предвиђа изградњу модерног мегалополиса на обали Средоземља.

Огромна болница осмишљена је да буде облику брода са четири једра у којима би се налазила модерно опремљена болничка крила, лабораторије и центар за опоравак пацијената.

„Желимо да направимо болницу у коју људи неће у страху да долазе. Летећу у свемир сљедеће године и своје стање морам да провјеравам сваких шест мјесеци. Зато знам да осјећај када прилазите бијелој болничкој згради. Никада није пријатан“, каже Кљукин.

Главна замисао руског архитекте и људи који стоје иза замисли „Туниског економског града“ јесте да се људи у овој болници више осјећају као гости на крстарењу, а не пацијенти.

Чак ће и униформе бити стилизоване као морнаричке униформе. Колико год изгледало као мегаломански пројекат, „Бијела једра“ ће врло вјероватно добити зелено свјетло, пошто туниска влада процијењује да ће у пројекат „Туниски економски град“ бити уложено око 50 милијарди евра.