latinica  ћирилица
26/09/2014 |  19:58 | Аутор: СРНА

Радмановић на ГС УН - Тешка економска ситуација у БиХ

Члан Предсједништва БиХ из Републике Српске Небојша Радмановић упозорио је на Генералној скупштини УН у Њујорку на изузетно тешку економску и социјалну ситуацију у БиХ, као и у земљама цијелог региона западног Балкана.

Радмановић је рекао да је БиХ данас земља у развоју коју карактерише отворена и потпуно либерална економија, са спољнотрговинским и економским везама усмјереним према земљама региона и ЕУ

"Нажалост, као земља у развоју, имамо проблема са значајном незапосленошћу која прелази 25 одсто, великим спољнотрговинским дефицитом, недостатком капитала и значајних инвестиција, те недовољном и слабом индустријском производњом", истакао је Радмановић у обраћању током дебате 69. засједања Генералне скупштине УН.

Он је указао да БиХ остаје посвећена испуњавању Миленијумских развојних циљева, иако је њихово извршење веома тешко, имајући у виду околности у којима се земља налази послије рата и економске кризе.

Тренд економске обнове и опоравка земље послије трагичног сукоба 1991.-1995. година, према ријечима Радмановића, успорен је послије економске кризе која је захватила цијели свијет.

Радмановић је, између осталог, нагласио да је укупан економски раст у 2013. години износио један одсто, а да је остварен раст индустријске производње по стопи од 6,7 одсто.

"Највећи економски проблем представља пад страних улагања, које су у 2013. години биле мање за 34 одсто у односу на 2012. годину", рекао је Радмановић.

Српски члан Предсједништва БиХ навео је да је због општих негативних економских трендова у земљи и економијама земаља у окружењу, као и догађаја изазваних природним непогодама и њиховим негативним посљедицама, регистровано смањење прихода од индиректних пореза, што значајно угрожава фискалну стабилност земље.

"Превише смо мала земља и мали регион да бисмо могли сами. Немамо довољно капитала да бисмо изградили индустријска постројења која ће поштовати принципе `зелене економије`, нити довољно капитала да бисмо природне ресурсе заштитили и ставили у функцију одрживог развоја", навео је Радмановића.

Када је ријеч о економским детерминантима одрживог развоја, Радмановић је изразио увјерење да већина малих земаља дијели исте ставове и позицију.

"Сами не можемо ријешити проблем напретка и спречавања настанка `зачараног круга сиромаштва`, који пријети да угрози наша друштва. Управо због тога, морамо се наставити држати начела економске солидарности и узајамне економске сарадње и подршке, као заједничког оквира вриједности и акције", рекао је Радмановић.

Према његовим ријечима, БиХ је опредијељена за регионалну сарадњу на начелима узајамног уважавања и заједничких интереса.

Подсјетивши да је свијет у овој године обиљежио стотину година од почетка Првог свјетског рата, Радмановић каже да свијет данас више него икад треба мир.

"Само у миру могуће је развијати се и напредовати. Одржавање међународног мира и безбједности императив је развоја сваке појединачне земље и свијета као цјелине", додао је Радмановић.

Закључујући обраћање пред Генералном скупштином УН, Радмановић је рекао да је дужност земаља чланица да пронађу адекватан оквир и средства да би се побољшала безбједносна ситуација у свијету у интересу развоја и напретка.