latinica  ћирилица
27/09/2014 |  16:14 | Аутор: Агенције

Намирнице које нам уништавају имуни систем

Доласком хладнијег и тмурнијег времена, почиње и сезона грипа и прехлада. Како бисте избјегли досадну прехладу, вријеме је да ојачате имунитет, а то је најбоље учинити правилним избором хране.

Међутим, да ли знате које намирнице треба избјегавати јер буквално уништавају имунитет?

Грлобоља, зачепљен нос, кашаљ, болови у цијелом тијелу – звучи познато? Сезона прехлада и грипа већ је на вратима, зато је крајње вријеме да подузмете нешто по питању јачања имунитета. Такође, одређене намирнице треба избјегавати јер буквално руше имунитет. Умјесто намирница које лоше дјелују на имунитет, радије одаберите здравије варијанте које га уравнотежују, пише "Yahoo Health".

Шећер

Шећер је због јако доброг разлога оцрнила здравствена организација – не садржи хранљиве материје, а уз то га повезују и са нагризањем зуба и негативним утицајем на мозак. Сузан Левин, директорка образовања о прехрани у љекарском одбору за одговорну медицину, наводи како високи нивои шећера у крви знатно смањују способност борбе бијелих крвних ћелија против вируса и бактерија. Сузан Левин наводи како је за вријеме трајања сезоне грипа и прехладе препоручљиво избјегавати рафинирану и прерађену храну због високог удјела шећера.

То су производи попут бомбона, кекса, газираних сокова и остале прерађене намирнице. Међутим, то може бити лакше рећи него учинити – америчко Удружење за болести срца наводи како Американци просјечно дневно конзумирају 20 чајних кашичица шећера. У Европи је ситуација нешто боља. Како бисте успјешно избјегли шећер, бирајте храну богату влакнима као што су смеђи пиринач и сочиво који ће регулисати нивое шећера у тијелу и држати имунолошки систем под контролом.

Житарице и бијели хљеб

Једноставни угљени хидрати снажно доприносе повећаном уносу шећера у организам.

“Просјечна особа се буквално 'утапа' у шећеру. Рафиниране житарице и хљеб се врло брзо претварају у глукозу приликом пробављања хране“, наводи клиничка нутриционисткиња Кејти Свифт. Међутим, да ли то значи да за доручком требамо одустати од пахуљица и тоста? Супер храна попут проса, хељде, квиное и амаранта доступна је и у облику хљеба и житарица за доручак. Још једна сјајна опција за доручак која ће побољшати имунитет су зобене пахуљице с бананама, циметом и бадемовим млијеком.

Масна храна

Постоје бројни разлози за уклањање пржене хране из исхране, а ми вам дајемо још један: исхрана богата мастима може утицати на одговор тијела на инфекције. Научници Патрициа Маки и Пол Њуберн открили су да гојазност и исхрана са високим удјелима масноће организам може ослабити када је борба против заразних болести у питању и повећати ризик од обољевања од неких облика карцинома.

Свифт предлаже да дио меса богатог засићеним мастима које једете замијените сочивом, грашком и другим биљкама које су богате протеинима. Замијените их 'здравим' мастима из орашастих плодова (једна шака дневно) или авокада. Осим тога, треба имати на уму, како је управо храна један од најважнијих елемената имунитета.

Алкохол

Опустите се, не морате се у потпуности одрећи чаше вина коју волите да попијете једном недјељно. Ако с времена на вријеме волите да попијете алкохол, ту количину смањите за вријеме сезоне грипа. Алкохол оштећује имунолошки систем и омета способност тијела да се обрани од инфекције.

Студије су показале како повећана конзумација алкохола може довести до смањења имунитета и повећане осјетљивости на одређене болести. Стручњаци кажу да једно пиће неће пореметити имунолошки систем, али три или више пића сигурно хоће.

Млијечни производи

Бројни млијечни производи, попут купљеног јогурта, садрже високе нивое шећера, напомињу стручњаци. Такође, постоји и директна веза између млијечних производа и здравља дисајних путева.

Према ријечима Џејмса Стекелберга из Клинике Мејо, млијеко не мора нужно производити више пљувачке, али пијењем млијека пљувачка може постати гушћа и знатно јаче оптерећивати грло.