latinica  ћирилица
28/09/2014 |  08:21 | Аутор: ТАНЈУГ

Карађорђевићи би од државе и рудник злата

Краљевска породица Карађорђевић у захтјеву за реституцију, поред Белог и Краљевског двора на Дедињу и имања на најлуксузнијим локацијама у Београду, тражи од државе да им врати и рудник злата, пише данашњи ''Курир''.
Александар и Катарина Карађорђевић - Фото: REUTERS
Александар и Катарина КарађорђевићФото: REUTERS

Према писању тог листа, захтјев десеторо насљедника краља Александра садржи више од 70 ставки, а вриједност те имовине је баснословна.

''Списак је дугачак као роман. Нема чега нема на њему - шуме, воцњаци, ливаде, некретнине... Оно што је највише привукло пажњу јесте рудник злата у општини Неготин. Уз њега иде и лабораторија за прераду златне руде и лагер у ријеци Пек'', навео је извор Курира додајући да су ''претјерали са захтјевом имовине и да је питање да ли им све то заиста припада.

Према писању тог листа, краљевска породица је својевремено, руднике које сада потражују, добила од државе на коришћење и нису били власници, тако да по свему судећи неће имати право на повраћај.

Директор Агенције за реституцију Страхиња Секулић нагласио је да ће Карађорђевић имати третман какав закон налаже.
Агенција за реституцију расправљаће тек сљедеће године о повраћају имовине Карађорђевићима. Бели и Краљевски двор су законом заштићено добро нулте категорије и као такво не могу бити враћени старим власницима.

Свакако, одлука о захтјеву биће донесена у легалном поступку као и за све остале грађане, рекао је Секулић.
Он је додао да ће тражити помјерање рокова за финанасијско обештећење са 2017. на 2020. годину.