latinica  ћирилица
28/09/2014 |  08:46 | Аутор: СРНА

Од раног јутра полиција блокирала центар Београда

Центар Београда је од раног јутра под полицијском блокадом, због за данас најављене геј параде. Јаке полицијске снаге, са опремом за разбијање демонстрација, блокирале су оклопним возилима све улице ка ужем центру града - од Славије до Жељезничке станице.

Жандармерија, интервентна полиција и друге специјалне снаге су распоређене на свакој раскрсници, као и испред државних институција.

Градски превоз и саобраћај према центру града се не одвија. На неким мјестима у центру града су постављени и покретни тоалети.

На фасадама објеката поред централних улица исписани су графити против геј параде. На исписаном графиту "Неће шетати", очигледно присталица геј параде је прецртао "не", али одмах испод тога неки противник тог скупа је додао "мало сутра".

У граду је мирно, након синоћњег протеста више хиљада људи на Тргу Републике, у организацији Покрета "Двери", који су тражили да се геј парада не одржи.

Окупљени су се разишли послије поноћи, не дочекавши саопштење државног Бироа за координацију рада служби безбједности, који је требало да још синоћ донесе коначну одлуку о одржавању геј параде.

Активисти геј параде сматрају да, пошто је у поноћ истекао законски рок за отказивање овог скупа, то значи да ће геј парада бити одржана.

Геј парада је планирана у 12.00 часова испред зграде Владе Србије, а завршиће се километар даље, на платоу између Скупштине града Београда и Дома Народне скупштине.