latinica  ћирилица
28/09/2014 |  09:01 | Аутор: Агенције

Ерупција вулкана у Јапану: Више од 30 мртвих

Више од тридесет планинара пронађено је мртво на врху планине Онтаке када је послије три деценије неочекивано прорадио вулкан.

Спасиоци у Јапану су нашли више од 30 планинара за које се вјерује да су мртви, али то званично тек треба да потврде љекари, преноси Бета. Планинари су нађени на врху планине Онтаке високе 3.067 метара, на којој је вулкан прорадио јуче, послије више од 30 година.

У акцији спасавања учествује око 550 војника, полицајаца и ватрогасаца. Вулкан је прорадио јуче, избацујући већу количину пепела и камења, а у том тренутку према врху планине Онтаке ишло је око 300 планинара.

Спасилачке службе преносе страдале планинаре

Већина је успјела да се врати, али је најмање 45 планинара ноћ провело на планини. Вулкан је удаљен 210 километара западно од Токија. Посљедња његова ерупција била је 1979. године.

Ерупције вулкана дешавају се периодично у Јапану, који је једно од сеизмички најактивнијих подручја у свијету, али није било жртава од 1993. године, када су 43 особе страдале у пирокластичном току што је мјешавина врелог гаса и стијена на планини Унжен на југу те земље.

Због ерупције вулкана Онтаке, који се налази између префектура Нагано и Гифу, авиони су преусмјеравани на друге руте да би избјегли облак пепела. Јапански медији емитовали су снимке на којима се види како из вулкана избија густ, сиви дим.