latinica  ћирилица
28/09/2014 |  10:18 | Аутор: СРНА

Циљ међународне заједнице и ЕУ - укидање Дејтона

Извршни директор Центра за стратешке altернативе из Београда Душан Пророковић наглашава да тренутно међународна заједница и ЕУ немају намјеру да се укључе у рјешавање било каквих кључних притања након избора у БиХ, те да ће њихов једини циљ у наредне четири године бити укидање Дејтона.


"Све води ка томе и Запад врши притисак да Дејтонски споразум буде промијењен, на чему се ради више од деценије. Наравно да се траже образложења да ће се живјети боље, да ће економија процвјетати, али то су шарене лаже. Да је Запад имао на уму да БиХ економсик ојача и да од ње направи функционалну државу, то би се давно десило", рекао је Пророковић за "Прес Република Српска".

Он сматра да се у БиХ послије избора може очекивати само још јачи притисак за измјену садашњег уређења.

Пророковић каже да Балкан никад није губио на значају, иако се то тако представљало у јавности, истичући да је ријеч о региону који се налази између три континента и да преко њега воде битни путеви.

Осврћући се на однос власти у Београду са властима у Бањалуци и Сарајеву, Пророковић каже да Србија хоће да се дистанцира од дешавања у БиХ.

"У овом тренутку Београд гаси ватру гдје год стигне, али на већину процеса у БиХ Србија у овом тренутку не може много да утиче и због тога покушава да се дистанцира што је више могуће", каже Пророковић.

Говорећи о могућности референдума у Српској, Пророковић каже да у овом тренутку не постоје све међународне околности које иду на руку референдуму у Српској, али, да би се могле посложити за 10 или 15 година.

"Ово питање ће сигурно доћи на ред у будућности, јер све зависи од интереса великих сила и њихових жеља за прекрајањем граница на Балкану", истиче Пророковић.

Он је, говорећи о укључивању Србије у ЕУ, изразио сумњу да ће Унија опстати довољно дуго да се Србија укључи у ту заједницу.

"Причу о ЕУ треба узимати са много опреза и наш пут креирати потпуно другачије него што се то данас ради. Питање је како ће се све ово одвијати", каже Пророковић.