latinica  ћирилица
28/09/2014 |  12:35 | Аутор: РТРС

"Фудбалски владари из сјенке" на удару ФИФА

ФИФА је изгласала забрану власништва трећих лица над фудбалерима и тако најавила нову битку.
Мишел Платини и Сеп Блатер - Фото: Getty Images
Мишел Платини и Сеп БлатерФото: Getty Images

Слободно се може рећи да кровна свјетска кућа фудбала креће у обрачун са фудбалским "владарима из сјенке" о којима се до скора није пуно причало. Вјероватно се око свега не би ни подизало толико прашине, да њихов утицај на фудбалску игру није постао доминантан. Борба са "суперменаџерима" била је најприје задатак ФИФА, међутим, како Сеп Блатер није одмах реаговао, ствар је у своје руке узела УЕФА. На крају, Извршни комитет ФИФА ипак је изгласао глобалну забрану власништва трећих лица над фудбалерима.

Процесом у којем ће се менаџерима онемогућити да зарађују огромне количине новца, руководиће тијело на чијем челу ће бити потпредсједник ФИФА и УЕФА Џеф Томпсон.

 

Ко су "суперменаџери"?

Љубитељима фудбала некада давно овакав појам био је непознаница. С правом, наравно, јер значај менаџера није био не приближан данашњем времену. Међутим, временом су се у јавности све више почели провлачити термини мендаџер, агент, те имена попут Мина Рајоле или Пинија Захавија.

На нашим просторима често се могу чути имена попут Владице Лемића, Фалија Рамаданија, Стевана Миковића алијас Стеве Мајамија или Здравка Мамића. Посљедња четворица су људи који су заслужни за највеће трансфере фудбалера са простора Балкана.

Међутим, име које највише ових дана одзвања је Жорж Мендеш, "суперменаџер", који је само овог љета уговорио прелазак Хамеса Родригеза из Монака у Реал, Анхела ди Марије из Реала у Манчестер јунајтед, Дијега Коште из Атлетика у Челзи и Мангале из Порта у Манчестер сити, од чега је, укупно, зарадио око 36 милиона евра. У протеклих десет година од 535 милиона евра колико су три највећа португалска клуба добила од продаје својих играча (Порто, Бенфика, Спортинг), Мендеш је организовао трансфере вриједне 362,2 милиона евра.

 

 

О томе у којем клубу ће Жозе Мурињо радити, гдје ће играти Кристијано Роналдо, такође одлучује Мендеш. Укратко, ријеч је о менаџеру чији су клијенти Мурињо, Сколари, Ди Марија, Кристијано Роналдо, Фалкао, Хамес Родригез, Давид де Хеа, Виктор Валдес и... готово двије трећине свих играча који напусте португалско првенство.

Угледни "Гардијан" је током ове недјеље у тексту објављеном на тему рада овог фудбалског менаџера, открио да Жорж Мендеш, заједно са бившим челником Манчестер јунајтеда и Челзија, Питером Кењоном, крши прописе ФИФА и то тако што ради као савјетник "инвестиционим фондовима" који посједују дио права на одређене фудбалере - и то баш оне фудбалере које Жорж Мендеш продаје највећим клубовима. Како је у питању сукоб интереса, питање је да ли ће евро-фудбал бити исти као некада. Простије речено, проблем настаје када менаџер неког играча приликом обнове његовог уговора постави као услов да се дио права на њега пренесе на одређену "трећу страну", која ће потом имати корист од неког будућег трансфера.

 

Који је одговор ФИФА и УЕФА?

ФИФА и УЕФА сасвим сигурно не могу одмах спровести закон о забрани власништва трећих лица, као што нису ни закон о финансијском фер плеју. Ствар ће се рјешавати потпуно у наредне три године, а замисао људи из УЕФА јесте да се са свим започне сљедеће сезоне!

 

Шта клубови могу очекивати?

Клубови који крше закон о забрани трећих лица могли би да буду избацивани из елитних фудбалских такмичења или би им се забрањивало да купују нове играче.

На крају, учесницима Лиге шампиона и Лиге Европа неће бити дозвољено да проценат над власништвом играча пренесу на било ког другог, а ова појава је тренутно свудгје заступљена, посебно на Пиринејима и на истоку Европе. Систем трговине играчима се јако развио, па према једном истраживању менаџери тренутно посједују фудбалере у вриједности од астрономских 1.100.000.000 евра!

 

Фудбал је одавно игра у којој се врти много новца. На једној страни су милијарде људи који се овој игри искрено радују и уживају гледајући своје симпатизере како мајсторијама савладавају препреке до толико жељног трофеја, док су на другој страни они малобројни који у цијелој ситуацији виде огромну финансијску добит и задовољно трљају руке, најчешће на штету ових првих.

ФИФА и УЕФА најавили су како иду у још једну битку за добробит најљепше споредне ствари на свијету, како би фудбал вратили, колико толико, на исконски пут, а хоће ли у томе и успјети, видјећемо.

 

ПРИПРЕМИО: БОЈАН МИЧИЋ