latinica  ћирилица
28/09/2014 |  13:32 | Аутор: Агенције

Лавров: Џихадисти прво савезници, па непријатељи Запада

Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров истиче да су САД и ЕУ донедавно подржавале исламистичке организације против којих се сада боре, те да се радило о политици двоструких аршина.

Лавров наводи да Вашингтон није слушао приједлоге Москве да комбинују напоре у борби против тероризма и да САД нису примјетиле све већу пријетњу џихадистичке групе Исламска држава.

- Запад је схватио озбиљност ситуације тек када су емитоване ужасне сцене погубљења америчких новинара. То је у потпуности неприхватљиво и нехумано, али зашто Американци нису раније примјетили ту пријетњу? - пита Лавров.

Он указује да су САД борби против тероризма приступле са двоструким стандардима и да нису прихватиле својевремени приједлог Москве да удруже снаге и помогну сиријским властима, уз умјерену опозицију, у стварању јединственог фронта против терориста.

Лавров напомиње, да је Исламска држава сада проглашена највећим непријатељем САД, али је подсјетио да су то исте особе које су ојачале, развиле се и добијале огромну финансијску помоћ током периода промјене режима у Либији и сличног покушаја у Сирији.

- Тада су Американци и Европљани говорили да подржавају борбу против "антинационалних режима". Када смо им пажњу скренулу на чињеницу да се већина екстремиста и терориста бори на страни противника режима, речено нам је "да ће то проћи, да прво треба да се свргне власт, а потом ће рјешавати проблем екстремиста" - наводи Лавров.

Напомиње да је Русија, без икакве коалиције, помагала Ирак, Сирију и друге земље у региону да изграде сопствене капацитете за борбу против тероризма. Москва је доставила напредно наоружање Ираку, Сирији, Египту и Јемену, чиме су те земље ојачале способност за борбу против тероризма.

Односе између Мосве и Вашингтона треба "ресетовати"

Лавров објашњава да је Европска унија у Украјини намјеравала да једнострано постигне економске предности потписујућу Споразум о слободној трговини и придруживању, што је већим дијелом супротно обавезема Кијева преузетим споразумима о слободној трговини међу државама Царинске уније.

Он сматра да Запад треба да увиди неефикасност ултиматума и пријетњи Русији и оцјењује да тензије између Русије и Запада неће трајати још дуго.

Шеф руске дипломатије истиче да Москва не планира да почне нову трку у наоружању, али да ће Русија бити добро заштићена.

- Имамо све што нам треба - моћ, политичку снагу и изванредне стручњаке који раде на побољшању капацитета одбране са најнапреднијим методама - закључује Лавров.