latinica  ћирилица
28/09/2014 |  16:39 | Аутор: Агенције

"Штука" на дну Јадрана

Код острва Жирје откривен је италијански бомбардер срушен у Другом свјетском рату. Научници тврде да је авион "Junkers JU-87", такозвана штука, добро очуван и истичу да у свијету постоје само два примјерка те летјелице.

Рониоци и археолози су кренули да истражују приче мјештана острва Жирје, да се наводно у дубинама Јадрана скрива "благо" из Другог свјетског рата, пише портал 24sata.hr. Били су одушевљени када су пронашли бомбардер "Junkers JU-87".

- Авион нема мотор, јер се највјероватније откинуо при удару у воду. Осим тога, све је у реду и у добром стању. Чак је био ослоњен на точкове, као да је глатко слетио на морско дно - каже вођа истраживања и шеф катедре за подводну археологију Универзитета у Загребу Игор Михољек.

"Штука" како називају ову летјелицу, оборена је 1941. године, док је бомбардовала бродове Краљевине Југославије, који су били усидрени десет километара од Шибеника. Тада су двије "штуке" погођене, једна од њих се срушила, а друга је због оштећења слетјела на морску површину. Остала је скривена до данашњих дана.

Овај вриједни археолошки налаз пронашли су рониоци Хрватског рестаураторског завода и ронилачког клуба ЗГ–СУБ из Загреба.

- Провјеравали смо неколико позиција на које су нам скренули пажњу рибари. На велико изненађење ронилаца, с јужне стране острва открили смо авион - објаснио је Михољек.

Вриједност овог проналаска још је већа, јер су од 5.709 произведених сачувана тек два оваква авиона у музејима у Лондону и Чикагу. Још се не зна хоће ли бомбардер бити извучен из мора и рестауриран, или ће га оставити да почива на дну.

Ово је тек други авион у хрватском дијелу Јадранског мора, који је пронађен читав. Прије 16 година код Виса је откривен амерички Б-17.