latinica  ћирилица
28/09/2014 |  16:58 | Аутор: Б92

Зашто је добро јести авокадо

Авокадо је једна од најздравијих воћки на нашој планети, па није ни чудо што га нутриционисти често препоручују, називајући га и супервоћем. Уосталом, у једном плоду авкоада крије се скоро 20 витамина и минерала.
Авокадо - Фото: flickr.com
АвокадоФото: flickr.com

Једна од овогодишњих студија показала је да људи који редовно конзумирају авокадо имају знатно виши ниво влакана, витамин Е и К, магнезијума и калијума, пише нутриционисткиња Синтија Сас за амерички магазин Тајм.

С обзиром на то да и сама, како признаје, редовно ужива у благодетима авокада, она доноси и пет разлога због којих би авокадо требало чешће да се нађе на нашем менију, бар онолико колико то новчане прилике омогућавају.

Једење хране која је богата добрим мастима помаже варењу и успорава убрзано пражњење стомака, због чега дуже осјећамо ситост. Авокадо, који по плоду у просјеку садржи 22 грама добрих масти (највише мононезасићених масти које су одличне за наше срца), одлично се уклапа у ту слику.

У недавној студији волонтери су оцијењивали свој осјећај задовољства, ситости и глади након оброка без, а потом у другом кругу након истог оброка са авокадом. Само пола авокада које је додато оброку значајно је повећало осјећај ситости који је трајао наредних неколико сати.

Салата са додатком авокада

Иако многи људи при помену масти изједначавају исте са вишком килограма, истина је да одређене масти заправо могу бити одлични савезници у борби против гојазности. То су управо оне масти биљног поријекла којих има доста у авокаду, а које се у нашем организму понашају као антиоксиданти и рјешавају проблем цријевног запаљења.

Мононезасићене масти којима је авокадо богат смањују ниво лошег холестерола (ЛДЛ) и повећавају ниво доброг (ХДЛ). Тај двоструки ефекат смањује ризик од срчаних обољења који се налази при врху листе највећих здравствених убица.

Студија коју је спровео Универзитет у Охају показала је да авокадо као додатак јелима може бити врхунски антиоксидант. Испитаници у овој студији додавали су салатама и сосевима током јела до двије и по кашичице авокада, уносећи у свој организам тако осам пута више алфа-каротена и тринаест пута више бета-каротена, који су одлични у борби против канцера и срчаних обољења.

Осим тога, авокадо је и извор калијума који регулише крвни притисак понашајући се као природни диуретик. Авокадо се може додати и бројним слатким напицима, шејковима и колачима. У појединим рецептима препоручује се и употреба авокада умјесто путера приликом печења.