latinica  ћирилица
28/09/2014 |  18:51 | Аутор: СРНА

Беч: Српске ношње и гусле одушевиле Аустријанце

На "Фестивалу културних разноликости", који је одржан на тврђави Перхтолдсдорф код Беча, поводом обиљежавања Свјетског дана туризма, представљени су привредни и туристички потенцијали Српске, а посебно српска традиција.
Беч - Фестивал културних разноликости - Фото: СРНА
Беч - Фестивал културних разноликостиФото: СРНА

Српску традицију са више подручја Републике Српске на овој дводневној манифестацији, коју је организовало Представништво РС у Бечу у сарадњи са дијаспором у Доњој Аустрији, представило је, између осталих, и Удружење жена "Бијели анђео" из бијељинског насеља Дворови.

Из Удружења наводе да је посебну пажњу посјетилаца привукла народна ношња са подручја Сарајевско-романијске регије, Семберије, Крајине - јелеци, џечерме, ткане кошуље, опанци, у које су били обучени чланови удружења.

У изложбеном простору у аустријском дворцу, како наводе, послужени су српски кулинарски специјалитети, са традиционалном погачом и ракијом за добродошлицу посјетиоцима, а изложени и стари ријетки предмети, инструменти, као и ткани, хеклани и плетени ручни радови.

Из Удружења кажу да је најмлађе посјетиоце манифестације посебно занимало како се израђују ти ручни радови, па су им помогли да то и науче, што су малишани са одушевљењем прихватили.

У холу изложбеног салона могла се чути и изворна пјесма мушке групе са подручја Сарајевско-романијске регије, као и женске пјевачке групе, а током вечерњег концерта у сали аустријског дворца у Перхтолдсдорфу синоћ се разлегао и звук најстаријег српског инструмента – гусала.

Гуслар Милош Марјановић рекао је да му је посебно драго да су се гусле и српска изворна пјесма чули и у иностранству, да се народу у свијету представио начин на који су Срби некада давно преносили јуначке приче са кољена на кољено.

На вечерњем концерту наступила су и бројна културно-умјетничка друштва из Српске и Србије, а окупљенима су се обратили градоначелник Перхтолдсдорфа Мартин Шустер, шеф Представништва Српске у Бечу Младен Филиповић и министарка трговине и туризма Маида Ибришагић-Хрстић.

Привредницима и представницима институција Аустрије презентовани су туристички потенцијали Српске - Андрићград, Бања Врућица, а како наводе из Министарства циљ је да се оваквим културним манифестацијама ојачају везе са европским културним центрима.