latinica  ћирилица
28/09/2014 |  19:56 | Аутор: РТРС

Србац: Додик посјетио два успјешна предузећа

Предузећа Дрвопродекс и Енса у мјесту Пријебљези у општини Србац примјер су добре приватне иницијативе у дрвној индустрији у Републици Српској.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да су дрвопрерађивачке фирме "Дрвопродекс" и "Енса" у србачком насељу Пријебљези, које производе 80 одсто робе за инострано тржиште, добар примјер како треба организовати производњу. Производњу у ове двије фирме, које су остале у стечају након што су их напустили словеначки привредници, обновили су домаћи привредници и оне сада запошљавају око 70 радника.

"Ове је лијеп и освјежавајући примјер у привредном животу, јер су одважни људи са овог подручја дигли кредите, купили опрему од Словенаца и сада производе 80 одсто робе за инострано тржиште", рекао је Додик, након обиласка погона.

Он истакао да је то прави начин на који треба организовати производњу и да због тога треба пружати подршку домаћој иницијативи, јер странци само гледају како да извуку профит.

У посјети са Додиком овим србачким фирмама била је и премијерка Републике Срске Жељка Цвијановић.

Једну од србачких фирми које су отишле у стечај обновио је бањалучки бизнисмен и отворио предузеће "Дрвопродекс", које се бави производњим паркета и тренутно запошљава 45 радника, а идуће године би требало да прими још толико.

Другу фирму под називом "Енса", која се бави производњом пелета од пиљевине и отпада од дрвета и која тренутно запошљава око 20 радника, купило је пет предузетника из Српца и Нове Тополе.