latinica  ћирилица
29/09/2014 |  08:33 | Аутор: СРНА

Потписивање споразума о снижењу цијена роминга

У Будви ће данас бити потписан споразум о снижењу цијена услуга роминга у јавним мобилним комуникационим мрежама између надлежних министарстава Црне Горе, Србије, БиХ и Македоније.

Споразум ће потписати министар за информационо друштво и телекомуникације Црне Горе Вујица Лазовић, министар трговине, туризма и телекомуникација Србије Расим Љајић, министар транспорта и комуникација БиХ Дамир Хаџић и помоћник министра за информационо друштво и јавну управу Македоније Марта Арсовска.

У тексту споразума, који је недавно усвојила црногорска Влада, наводи се да пет земаља региона желе да постигну висок ниво заштите потрошача, конкуренције и транспарентности на телекомуникационом тржишту.

Министарства су, према споразуму, сагласна да максималне цијене услуга роминга треба снизити до нивоа који важи у ЕУ, односно цијена утврђених Уредбом о ромингу у јавним мобилним комуникационим мрежама унутар ЕУ.

У року од 30 дана од потписивања споразума, министарства ће покренути процедуре допуна закона о електронским комуникацијама земаља потписница, тако да се цијене роминг услуга регулишу на реципрочној основи.

"Министарства су сагласна да се максималне цијене услуга роминга снизе у фазама, према динамици и нивоу тих цијена", наводи се у приједлогу споразума.

Споразум је отворен и њему могу приступити све државе региона, ЕУ и друге.

Регулатори и оператери ће сносити трошкове сопствених активности предузетих с циљем реализације споразума.

Свака земља може да иступи из споразума након шест мјесеци од достављања обавјештења надлежним министарствима земаља потписница.

Споразум ће бити потписан у оквиру међународне конференције "У сусрет свеприсутном широкопојасном мобилном интернету", коју организује Агенција за електронске комуникације и поштанску дјелатност и Међународна унија за телекомуникацију.