latinica  ћирилица
29/09/2014 |  08:47 | Аутор: ТАНЈУГ

Београд: Изложба фотографија једнојајчаних близанаца

Изложба "Одраз" Александра М. Трбовића на којој ће представити 72 фотографије једнојајчаних близанаца биће отворена данас у Галерији Прогрес.

Сваки пар ће бити представљен једном фотографијом које су снимљене од 2004. до 2014. године. Већину изложених фотографија чиниће слике парова близанаца који су потврдили долазак на отварање изложбе што ће допринијети да цио догађај има посебну ноту.
Трбовић пружа широку лепезу једнојајчаних близанаца, не само по узрастима (бебе, дјеца, тинејџери, момци, дјевојке, зрели људи, пензионери), већ и по занимањима.

Пронаћи једнојајчане близанце који се заједно баве пилотирањем војним авионима и хеликоптерима или су љекари, полицајци, па и свештеници, и који су вољни да буду фотографисани, само по себи представља велики подвиг.
Самим тим Трбовићеве фотографије постају својеврсни бисери, које не треба гледати само из уског угла фотографа који занат стављају изнад онога што фотографија носи као свједочанство једне епохе, наводи се у саопштењу.

Аутор се до сада доказао својим великим опусом који се састоји претежно од црно-бијелих фотографија. Историчар српске фотографије Горан Малић описује га као аутора склоног испитивању социјалних феномена: претпразничног украшавања кућа, уличних призора, тетоважа, мотоциклиста, споменичке декорације архитектуре Београда и близанаца.
Др Александар Трбовић је мајстор фотографије Фото савеза Србије. Ово је његова друга концептуална изложба. Живи у Београду и предаје на Медицинском факултету.