latinica  ћирилица
29/09/2014 |  08:57 | Аутор: Агенције

Шпанија: Уставни суд о референдуму?

Државни савет Шпаније - највише консултативно тијело владе, препоручио је влади да се обрати Уставном суду поводом декрета о заказивању референдума у Каталонији.

Државни савјет Шпаније - највише консултативно тијело владе, препоручио је влади да се обрати Уставном суду поводом Закона о одржавању изјашњавања становништва које нема карактер референдума, усвојеном у каталонском парламенту, као и декрета о заказивању референдума о суверености Каталоније за 9. новембар, јавили су шпански медији.

Закључке, које је Савјет у недјељу усвојио једногласно, данас ће разматрати шпанска влада Маријана Рахоја на ванредној сједници.

Уколико буду усвојени, влада ће се обратити Уставном суду са жалбом на закон и декрет који је потписао каталонски премијер Артур Мас, преноси Итар-Тасс.

Уколико суд прихвати да разматра жалбу владе, у складу са важећим законодавством до доношења одлуке, закон и декрет сматраће се неважећим, а изјашњавање неће бити могуће.

Мас је у суботу потписао декрет о одржавању референдума о независности тог региона Шпаније, а на снагу је истог дана ступио и закон о изјашњавању који, по мишљењу власти у Барселони, омогућује да се одржава плебисцит без званичне сагласности Мадрида.

Према плановима власти те аутономије, Каталонци би требало у новембру да одговоре на питање да ли су за то да Каталонија постане држава, и уколико да, желе ли да постане независна држава.