latinica  ћирилица
29/09/2014 |  10:10 | Аутор: РТРС

Усташка шаховница на насловници "Гласа ХДЗ-а"

На насловници јулског броја "Гласа ХДЗ-а", мјесечника који се штампа и дијели бесплатно под покровитељством Хрватске демокртаске заједнице (ХДЗ) БиХ дистрикта Брчко, доминирају порука "Корачамо даље" и шаховница која је коришћена у вријеме НДХ, пишу данас "Независне новине".

Како су бањалучком дневнику потврдили најугледнији хералдичари и историчари у региону, нема никакве дилеме да је шаховница објављена на насловници "Гласа ХДЗ-а" коришћена у вријеме усташке власти Анте Павелића.
Главни и одговорник уредник тог гласила је Анто Домић, брчански градоначелник и један од потпредсједника ХДЗ БиХ, који у сваком броју пише уводнике на различите теме.

Према ријечима угледног хералдичара и члана више међународних хералдичких и фалеристичких друштава Драгомира Ацовића, нема никакве дилеме да је шаховница с првим сребрним пољем она која је коришћена у вријеме НДХ.
"Истина, ако човјек тражи неке конотације, таква композиција шаховнице није коришћена само у вријеме НДХ, дакле тек од 1941. године, него и раније, али јесте тачно да се та варијанта користила у вријеме НДХ", објашњаца Ацовић.

Спорни су композиција боја и сам дизајн шаховнице. Наиме, грб објављен у јулском броју "Гласа ХДЗ-а" почиње првим бијелим (сребрним пољем) који искључиво симболизује усташтво и идеологију злочина над нехрватима, пише лист.
Колико је, заправо, ово питање осјетљиво потврђује и чињеница да је чак и ратна Хрватска заједница Херцег Босна, односно Хрватска Република ХБ, чијим се челницима у Хагу суди за ратне злочине, избјегавала да користи шаховницу с почетним бијелим пољем.
Ни за Енвера Имамовића, историчара из Сарајева, нема никакве дилеме да је ријеч о грбу коришћеном у вријеме Павелићеве НДХ.
"Званични грб Републике Хрватске почиње црвеним пољем и доста је другачији од грба НДХ, након што се у Хрватској дуго полемисало о овом питању. Сви грбови који почињу бијелим пољем коришћени су у доба Павелића и то је чињеница, а овај грб асоцира на усташтво", истиче Имамовић.
Челници Скупштине Брчко дистрикта, упитани за коментар, истичу да је ово за њих нешто потпуно ново, као и за политику у дистрикту, а потпредсједник Скупштине Аден Рибић осуђује овај поступак и наводи да то дистрикту Брчко не треба.

"Сада не могу да прејудицирам какве ће бити реакције, иако вјерујем да ће бити и иницијативе за смјену градоначелника ако је он одговоран за ово. Видјећемо да ли је овај грб објављен злонамјерно или случајно", наводи Рибић, док је портпарол ОХР-а Марио Бркић поручио да од надлежних институција очекују "да осигурају поштовање свих релевантних законских прописа како би се спријечило било какво дизање тензија".