latinica  ћирилица
29/09/2014 |  11:20 | Аутор: Независне

Лијекови ће и даље бити прескупи

Агенција за лијекове и медицинска средства БиХ технички је све урадила како би заживјела имплементација измјена Правилника о цијенама, чијом би примјеном појефтинили они медикаменти који су у БиХ доста скупљи него у региону, али Савјет министара БиХ још није разматрао тај документ, нити се зна када ће он бити усвојен.

Сједница Савјета министара БиХ биће одржана прекосутра, али овај правилник, чије би усвајање објеручке прихватили пацијенти који плаћају "папрено" скупе лијекове, није предложен за дневни ред.

Агонија у којој се налазе пацијенти траје годинама. Још смо почетком 2013. провјерили цјеновнике у више од 20 апотека код нас, те у Црној Гори, Србији, Хрватској, Словенији. Установили смо да су цијене таблета Биол, Плавикс, Небилет и Црестор у већини случајева највише управо у нашим апотекарским установама.

Штавише, неки од ових лијекова су у нашим апотекама и до три пута скупљи него у региону. Како сада ствари стоје, у догледно вријеме то се неће промијенити.

У Агенцији за лијекове и медицинска средства БиХ кажу да су учинили све како би имплементација Правилника о цијенама што прије омогућила регулисање ове области у БиХ, односно, одрадили су измјене које су техничке природе.

Њиме се дефинише да ће велепродајне цијене бити рачунате на основу цијена истих медикамената у Србији, Хрватској и Словенији или, пак, Аустрији и Италији, ако неки лијек који се овдје продаје није присутан на тржишту у земљама у регији.

"Те измјене смо одавно упутили Савјету министара, а оне и даље стоје и чекају на усвајање код њих", навели су из Агенције за лијекове и медицинска средства БиХ.

“Савјет министара БиХ сједницу ће одржати прекосутра, али овај правилник није предложен за дневни ред”.
Агенција је, како истичу, извршила и обрачун с јасно датим параметрима и начином израчуна максималних велепродајних цијена лијекова у БиХ.

"Међутим, ми се тренутно налазимо у једном правном вакууму због правног тумачења према којем упутство које је издала Агенција не може бити мјеродавно све док измјене Правилника не буду усвојене у Савјету министара, а пошто још нису, права адреса за одговор који би помогао свима нама као грађанима БиХ у регулисању цијена лијекова јесте Савјет министара, с обзиром на то да од њих зависи када ће измјене бити усвојене и када ће Агенција несметано моћи објавити обрачун максималних велепродајних цијена лијекова у БиХ", кажу у Агенцији.

Из Агенције за лијекове и медицинска средства БиХ наводе да је, с обзиром на то да смо у периоду предстојећих избора, незахвално давати било какве процјене у вези са датумом усвајања измјена Правилника о цијенама.

Пацијенти, међутим, не могу више да чекају, јер, како истичу, платежна моћ је овдје доста нижа него у државама гдје су лијекови знатно јефтинији, што их излаже беспотребним и неизмиривим трошковима.

Бањалучанин који користи Бyол каже да се шокирао након сазнања да је тај лијек у Србији неколико пута јефтинији. Принуђен је, каже, да родбину моли да му тај лијек купује у Србији, како би уштедио новац.

"Немогуће да исти лијек овдје кошта много више него у сусједној земљи. Не могу да схватим да је та проблематика присутна годинама, а да Савјет министара БиХ још није усвојио правилник којим ће проблем бити ријешен", каже овај пацијент.