latinica  ћирилица
29/09/2014 |  11:26 | Аутор: РТРС

Даблин: "Дах живота" најбољи документарни филм

Документарни филм Сњежане Брезо "Дах живота" проглашен је за најбољи документарни филм "Фингал филм фестивала" који се одржава у Даблину.

"Дах живота", снимњен у продукцији Радио - Телевизије Републике Српске, побиједио је у конкуренцији 60 филмова из цијелог свијета.

Ауторка Сњежана Брезо рекла је да је током пројекције филма у Даблину сала била препуна, а да је крај филма пропратио велики аплауз.

"Ово је велики успјех за мене и екипу која је радила на филму, као и за нашу медијску кућу која је била продуцент филма. Посебно ми је драго да је истина успјела отићи у свијет, људи су то овдје препознали и наградили", рекла је Брезо.

"Фингал филм фестивал" посвећен је ирској националној кинематографији и ауторима из цијелог свијета који ступају на међународну сцену.

Документарни филм "Дах живота" је прича о смрти 12 беба у бањалучком Клиничком центру, које су 1992. умрле у породилишту јер није било кисеоника, с обзиром да су копнени правци према Србији били затворени. Савјет безбједности УН тада је забранио летове над БиХ, тако да је и допремање кисеоника ваздушним путем било онемогућено.