latinica  ћирилица
29/09/2014 |  11:40 | Аутор: СРНА

Шпирић: Реформе једини начин осигурања стабилности

БиХ је Међународном монетарном фонду тренутно дужна милијарду и 28 милиона марака, али је финансијска ситуација стабилна упркос природним катастрофама које су успориле привредни развој, изјавио је министар финансија и трезора БиХ Никола Шпирић.
Никола Шпирић - Фото: РТРС
Никола ШпирићФото: РТРС

"Међутим, проблем се може јавити када се промијене околности на међународном тржишту капитала. Финансијска ситуација у БиХ није угрожена, али поред губитака од поплава које су претрпјели грађани и фирме, очекивани привредни раст се преполовио, а очекивани фискални дефицит ове године највјероватније ће бити већи од планираног", рекао је Шпирић.

Имајући у виду чињеницу да је у БиХ недавно боравила делегације ММФ-а и да је за наставак аранжмана са БиХ властима поставила услове које не могу испоштовати, Шпирић је напоменуо да је аранжман које је договорен у септембру 2012. године до сада имао седам прегледа и да је објективни показатељ да се програм успјешно реализује.

Он је за "Дневни аваз" рекао да је у току осми преглед и да су размијењена међусобна гледишта о наредним корацима, која се сада усаглашавају, како је било и у ранијим случајевима.

"Одбор ММФ-а доноси одлуку о уплати сљедеће транше и то би се требало десити крајем октобра", навео је Шпирић.

Он је напоменуо да су, дугорочно посматрано, реформе једини начин за обезбјеђивање стабилности.

"Кредит ММФ-а неће нам бити потребан када се убрза економски раст, за шта је потребно провести структуралне реформе, олакшати пословање и направити унутрашњи политички консензус. Тада ћемо се бавити проблемом развоја тржишта капитала и изласка на међународно тржиште, које ће онда играти улогу монитора квалитета владиних политика. Дакле, и тада ћемо се задуживати, али ће кредитори бити другачији", оцијенио је министар финансија и трезора БиХ.