latinica  ћирилица
29/09/2014 |  12:18 | Аутор: РТС

Михалков, свјетска премијера у Београду

Нови филм руског редитеља и оскаровца Никите Михалкова „Сунчаница“ доживеће свјетску премијеру 3. октобра у београдском Центру „Сава“.

Сценарио филма, писан по истоименом роману нобеловца Ивана Буњина, гледаоце води у двадесете године прошлог вијека на полуострво Крим, одакле се послије грађанског рата евакуише поражена армија "бијелих Руса".

Главне улоге у филму играју Рускиња Викторија Соловјова и српски глумац Милош Биковић. На премијери се очекује велики број глумаца из цијелог свијета, редитеља и државних званичника.

Премијера филма "Сунчаница"

„У овом филму је другачије него у 'Варљивом сунцу', рат је завршен, изгубљен, тек предстоје тридесете-четрдесете године са свим посљедицама. Бијела армија се повлачи и на последњој обали они размишљају кад нема пуцњаве, више нико никога не убија, не масакрира, не урезује звијезде у тијело. Поставља се питање како и зашто се све то десило, који су узроци убијања“, каже Михалков.

Београдска премијер се очекује 3. октобра. Српску престоницу је за премијеру изабрао као рођендан свог филма, који се слави, како каже, с пријатељима у Београду, а не у Бриселу.

„Када се филм први пут приказује, то за гледаоца постаје дан рођења филма. А рођендан се слави са пријатељима, и зато у Београду, а не у Бриселу. Звао сам много људи. Емир Кустурица је рекао да ће доћи. Моји глумци би требало да буду тамо. Као што рекох, то ће бити дан рођења филма и позивам све своје пријатеље. Драго ми је што ниједан од њих, уколико, наравно, није негдје на снимању, није рекао да неће доћи“, oбјашњава Михалков разлоге због којих је изабрао српску престоницу за премијерно приказивање свог остварења.