latinica  ћирилица
29/09/2014 |  12:23 | Аутор: Агенције

Обука курдских војника у Баварској

Припадници Пешмерга - курдских снага налазе се на једнонедјељној обуци у Баварској, гдје ће бити обучавани за руковање оклопним одбрамбеним ракетама ''Милан''.

Како пишу њемачки медији, ријеч је о тридесет двојици војника чија се обука састоји из теоријског и практичног дијела, а трајаће до сљедећег петка.

Највећи дио програма ових курдских војника у Баварској чини, како се наводи, упознавање и обучавање са ''Милан'' опремом, а врхунац обуке је пуцање на полигону Хамелбург, преносе медији, указујући на то да би обучени војници, по повратку у сјеверни Ирак, и сами могли даље да обучавају војнике за руковање техником ''Милан''.

Прва пошиљка њемачког наоружања, са тимом за обуку за борбу против терориста из Исламске државе (ИД), стигла је прије неколико дана у сјеверни Ирак.

Њемачки канцелар Ангела Меркел је почетком септембра најавила спремност за испоруку њемачког наоружања Курдима у сјеверни Ирак, као знак подршке у борби против терористичке милиције ИД, а штампа је писала да се тако, први пут, послије низа година, Берлин директно ангажује у једном актуелном војном конфликту.

Меркелова је у Бундестагу правдала планирану испоруку наоружања Курдима у Ираку претњама ИД и рекла да тако постоји шанса за спас људских живота и спречавање даљих убистава.

На питање да ли Курди уопште могу руковати њемачким наоружањем, магазин Шпигел пише да Бундесвер намјерно није изабрао најмодерније оружје и да противтенковске мобилне системе МИЛАН, стандардне пушке Г-36 и друго наоружање локалне снаге могу користити.

Када је ријеч о томе како Њемачка може контолисати да оружје не дође у погрешне руке, Шпигел пише да тако нешто нико не може искључити и да је то и влада признала.

Њемачко Министарство иностраних послова жели, међутим, како пише штампа, да се са Курдима потпише документ који би искључио сваку могућу даљу продају тог оружја.

Официри Бундесвера, при том, на лицу мјеста би требало да надгледају да оружје остане у рукама курдске армије.

Уколико, међутим, буде неправилности, испорука оружја ће при првој сљедећој транши бити обустављена, наводе њемачки медији.