latinica  ћирилица
29/09/2014 |  12:28 | Аутор: СРНА

За стамбено збрињавање Рома уложено око 10 милиона евра

БиХ је за стамбено збрињавање Рома до сада уложила око 10 милиона евра, изјавио је данас министар за људска права и избјеглице БиХ Дамир Љубић.
Сарајево: Роми конференција за новинаре - Фото: СРНА
Сарајево: Роми конференција за новинареФото: СРНА

На конференцији за новинаре поводом састанка Међународног управног комитета Декаде укључења Рома 2005-2015, који се одржава у Сарајеву, Љубић је оцијенио да је највећи успјех постигнут у стамбеном збрињавању Рома, те напоменуо да се за рјешавање проблема Рома у буџету БиХ редовно планира три милиона КМ годишње.

Љубић је прецизирао да је пројектима стамбеног збрињавања Рома обухваћено више од 60 општина, а да је до сада укупно изграђено или реконструисано око 600 стамбених јединица.

Он је додао да је у току реализација пројеката у склопу којег би требало да буде изграђено или реконструисано још додатних 150 стамбених јединица.

Предсједник Одбора за Роме при Савјету министара БиХ Индира Бајрамовић истакла је да је БиХ и прије отпочињања Декаде Рома препознала да Роми живе у тешким условима, о чему свједочи и то да је 2002. године донесена одлука да при Савјету министара буде основан Одбор за Роме као савјетодавно тијело.

"БиХ има акционе планове за стамбено збрињавање, здравствену заштиту и запошљавање Рома, али би било добро да се ти планови `спусте` на локални ниво. Више би имали ефекта", оцијенила је Бајрамовићева, те изразила наду да ће Роми у скорој будућности имати посао и кров над главом, те бити у систему здравствене заштите.

Представник Делегације ЕУ у БиХ Асин Мелвин рекао је да се интеграција ромског становништва сматра апсолутним приоритетом у проширењу ЕУ, те додао да тај сегмент ЕУ прати путем свог годишњег извјештаја о напретку.

Мелвин је подсјетио да ће нови извјештај за БиХ бити објављен 8. октобра, те најавио да ће у њему највјероватније бити наведено да је у вези са проблемом интеграције Рома требало бити више урађено.

Он је напоменуо да је ЕУ развила свој оквир за интеграцију Рома и да је циљ да се премости јаз између ромске популације и локалног становништва што се тиче запошљавања, здравства, образовања и социјалне заштите.

Према његовим ријечима, борба против дискриминације и расизма у оном дијелу који се тиче ромске популације мора бити јака реакција сваке државе.

Мелвин је навео да је у пројекте конкретне подршке за рјешавање проблема ромске популације и њиховог социјално-економског укључивања у друштво ЕУ до сада инвестирала више од шест милиона КМ и најавио да ће та подршка бити настављена.

Наводећи да се ОЕБС бави питањима битним за ромску популацију, шеф Мисије ОЕБС-а у БиХ Џонатан Мур нагласио је важност да се Декада Рома настави и послије 2015.

БиХ предсједава Декадом Рома од 1. јула 2014. до септембра 2015. године.