latinica  ћирилица
01/10/2014 |  07:57 | Аутор: ТАНЈУГ

Далас: Први случај еболе у САД

У Сједињеним Америчким Државама дијагностикован је први пацијент који је инфициран еболом, саопштили су данас амерички медицински званичници.

Амерички центар за контролу и превенцију болести потврдио је дијагнозу не наводећи детаље, пренио је Ројтерс.
Званичници из Тексашке презбитеријанске болнице у Даласу навели су у саопштењу да је пацијент кога нису именовали тестиран на еболу и да је смјештен у "строгу изолацију" због симптома које има и информација где је недавно путовао.

Бијела кућа је саопштила да је амерички предсједник Барак Обама обавијештен о првом случају те смртоносне грознице у САД.
"Обаму је директор Центра за контролу и превенцију заразних болести (CDC) Том Фриден информисао о недавно дијагностификованом случају грознице еболе у Даласу у Тексасу", саопштила је прес служба америчког предсједника.
Фриден је указао да је Си-Ди-Си припремљен за случај еболе у САД и да има инфраструктуру да одговори "безбједно и ефикасно", наводи се у саопштењу које преноси Ројтерс.

Код зараженог су симптоми уочени неколико дана по повратку у Тексас из Либерије, навео је Центар а према ријечима Фридена, он је допутовао у САД да посјети породицу и у болници се налази од викенда.
Амерички љекар је рекао и да је ово први пацијент ком је дијагноза успостављена изван Африке.
Такође, Фриден је рекао да САД разматрају могућност употребе експерименталних лијекова или крвне плазме за третман обољелог.
Америчке болнице су лијечиле неколико пацијената којима је дијагностикована ебола у западној Африци.
Свјетска здравствена организација (СЗО) саопштила је да је број заражених смртоносном еболом премашио 6.000 а да је до сада у западној Африци од те болести умрло више од 3.000 људи.
У пет афричких земаља до сада је од тог облика хеморагичне грознице умрла 3.091 особа а инфицирано је 6.574.