latinica  ћирилица
01/10/2014 |  08:12 | Аутор: ТАНЈУГ

Гран при 48. Битефа Оливеру Фрљићу

Гран при "Мира Траиловић" на 48. Битефу добио је редитељ Оливер Фрљић за представу "Александра Зец", у продукцији ХКД театра из Ријеке и Међународног фестивала малих сцена из Ријеке, саопштио је синоћ жири на крају фестивала у Битеф театру.

Специјална награда жирија припала је представи "А, гдје је револуција стоко?" аутора Борута Шепаровића у извођењу трупе "Монтажстрој" из Загреба.
Обје одлуке донесене су већином гласова.

Необично је то што су обојица иста признања добили и прошле године - Фрљић Гран при за представу "Зоран Ђинђић" Атељеа 212, а Шепаровић Специјалну награду за пројекат "55 +" трупе "Монтажстрој".
Одука о Гран прију Битефа се не образлаже.

Шепаровићева представа је награђена као "изузетна рефлексија о позицији умјетника у савременом друштву спроведена кроз поновно промишљање и инсценацију његовог већ постојећег а контроверзног материјала".
Предсједница жирија била је редитељка из Израела Лила Декер-Авнери, а чланови сценографкиња и костимографкиња из Шведске Ула Касиус, позоришни критичар из Пољске Витолд Мрожек и из Србије редитљка Ана Томовић и драматург Периша Перишић.

"Политикина" награда за најбољу режију на 48. Битефу припала је Андрашу Урбану за представу "Неопланта", насталу према роману Ласла Вегела, у извођењу ансамбла Ујвидеки синхаз (Новосадско позориште).
Одлуку је једногласно донио жири у саставу Дејан Мијач, Тања Мандић Ригонат, Весна Рогановић, Борка Требјешанин и Ана Тасић.

Они су оцијенили да је редитељ "вјеродостојно пренио расни литерарни вегеловски свијет на сцену, пропуштен кроз урбановски строј снажног разоткривања разних аномалија у друштвено-политичким односима, прошлости, садашњости и будућности Новог Сада".
"Појединачних ликова, индивидуалних гласова у овој представи скоро да нема, глумци и глумице играју као да су дијелови једног, милитаризованог тијела. Они наступају војнички дисциплиновано, грчећи се у савременој историји насиља.

Фрагментарно и силовито се на сцени представља циркуларна историја освајања и ослобађања Новог Сада, унакрсни удари лажи и празних обећања његових освајача, зачињени препознатљивим Урбановим визуелно и кореографски моћним рјешењима", образложио је жири "Политике".

Селекторка 48. Битефа Ања Суша саопштила је резултате гласања публике.
На првом мјесту је "Неопланта" са просјечном оцјеном 4,65. Слиједе "Полудјела локомотива" (из Словеније) - 4,63 и "Гробница за Бориса Давидовича" (српско-регионална копродукција) - 4,46.
На овогодишњем Битефу је од 20. септембра у главној селекцији изведено 13 представа из Њемачке, Литваније, Пољске, Швајцарске, региона и Србије.