latinica  ћирилица
02/10/2014 |  10:38 | Аутор: СРНА

Шпански амбасадор: Признањем Косова се ушло у владавину закона џунгле

Шпанија је дубоко увјерена да подршка САД и осталих земаља једнострано проглашеној независности Косова представља огромну грешку и да се тим случајем ушло у владавину закона џунгле - рекао је отправник послова шпанске Амбасаде у Београду Ињиго Рамирес де Аро Валдес.
 - Фото: РТС
Фото: РТС

"Унилатералном декларацијом се нигдје не могу мијењати границе. Ако се допусти да се то једном уради, настаје закон џунгле", рекао је Де Аро Валдес за "Политику".

На питање да ли Србија практично треба да призна једнострано проглашену творевину да би напредовала у евроинтеграцијама, он је рекао да је Шпанија против тога да унилатерална декларација може да се подржи или прихвати, и то због принципа који се мора поштовати свуда.

Он је истакао да Шпанија негодује због тога што исте оне земље које прихватају и подржавају независност Косова не прихватају друге прокламације независности, што дјелује као хипокризија, контрадикција.

"Слиједи и логично питање: ако сте прихватили да се разбије Србија и покушавате да створите независно Косово, зашто онда не прихватите да се та непостојећа самопрокламована творевина подели?", каже Де Аро Валдес, који је и авиоинжењер, глумац, позоришни редитељ, писац, новинар, филолог, историчар и дипломата.

Он оцјењује да огромна контрадикција што су САД и друге земље признале Косово вјероватно произилази из претходних година и чињенице да су Срби "у том филму били проглашени за лоше момке које је требало казнити".

Нагласивши да је сигуран да каталонски сепаратизам нема нити ће имати подршку, Де Аро Валдес каже да би међународна подршка у овом случају створила општу нестабилност.