latinica  ћирилица
02/10/2014 |  15:31 | Аутор: РТРС

Градишка: Почела изградња обилазнице

У Градишци је данас озваничен почетак изградње прве фазе обилазнице на релацији Чатрња - Брестовчина, а вриједност радова је 3,8 милиона КМ.
Градишка: Обилазница Чатрња - Брестовчина - Фото: СРНА
Градишка: Обилазница Чатрња - БрестовчинаФото: СРНА

Почетак изградње озваничили су министар саобраћаја и веза Републике Српске Недељко Чубриловић, потпредсједник Републике Српске Енес Суљкановић, министар транспорта и комуникација БиХ Дамир Хаџић и начелник општине Градишка Зоран Латиновић.

Хаџић је рекао да ће обилазница значити много за Градишку и за несметано одвијање саобраћаја према аутопуту. Он је најавио нову иницијативу према Хрватској како би коначно почела изграња моста преко Саве и повезан аутопут са аутопутем у тој држави.

"БиХ је о том питању много бржа од Хрватске. За изградњу моста на рачуну имамо 20 милиона КМ, обезбиједићемо још пет милиона и то је довољно за наше обавезе према том пројекту", рекао је Хаџић.

Он је најавио да ће предсједавајући Савјета министара БиХ покушати да код хрватског премијера Зорана Милановића издејствује што скорији почетак изградње моста.

Чубриловић је рекао да, упркос чињеници да је Хрватској уступљена израда пројекта, ревизија и издавање дозволе за мост, са њихове стране не постоји политичка воља да се уђе у овај посао. Рекао је да је Европска комисија спремна да Хрватској за мост и саобраћајницу до њиховог аутопута дозначи 70 милиона евра и да се на прољеће очекује тендер за овај пројекат.

Латиновић је навео да су почели радови на дионици од 1.500 метара од 5,5 километара, колико ће обилазница бити дуга.

"Ова обилазница ријешиће проблеме на граничном прелазу, а представљаће и нови развојни прстен за општину. Захваљујемо Министарству транспорта и комуникација БиХ за обезбјеђивање половине средстава за овај пројекат", рекао је Латиновић.

Радови на изградњи прве фазе обилазнице биће окончани у наредној грађевинској сезони.