latinica  ћирилица
19/11/2009 |  16:06 | Аутор: РТРС

У ХРАМОВИМА РС СЛУЖЕНЕ ЛИТУРГИЈЕ ЗА УПОКОЈЕНОГ ПАТРИЈАРХА ПАВЛА

Поводом смрти Његове светости, патријарха српског господина Павла, у Републици Српској данас је проглашен дан жалости. Одлуком Владе данас не раде јавне установе, институције и локална управа.


Од упокојеног патријарха српског господина Павла, опростили су се и грађани Републике Српске, паљењем свијећа у храмовима. Мјеста окупљања грађана у знаку су мира и побожности. Иако далеко од Београда, гдје је блаженопочивши патријарх Павле сахрањен, Бањалучани у својим срцима испратили су поглавара Српске православне цркве на почивање у свјетлу Божијем, до општег васкрснућа. Док пале свијеће у православним храмовима, присјећају се порука свог патријарха. Храм Христа Спаситеља, у Бањалуци, чије обновљене темеље је освештао патријарх Павле,1993. године, јутрос је, за вријеме служења заупокојене литургије, био пун вјерника. Многи су били спријечени обавезама или здравственим проблемима да се придруже поворци вјерника, која се пред Храмом Светог Саве у Београду опростила од патријарха српског. Звона са цркава широм Српске сваки сат објављивала су да је данас сахрана патријарха српског, господина Павла. Улице градова Републике Српске, док је трајао пренос литургије и опјела, биле су пусте. И у угоститељским објектима данас је мирније него обично. У знак поштовања према српском патријарху, утихнула је и музика. Подсјећамо, велики број вјерника још се синоћ организовано, али и сопственим превозом, упутио према Београду како би присуствовао погребу.

Велики број грађана и данас, на дан сахране Његове светости патријарха српског Павла, у свим црквама прислужују свијеће за покој његове душе. Највише вјерника било је у обновљеном храму Христа Спаситеља, гдје се моле за упокојење душе блаженопочившег патријарха.
Фото: СРНА

Бројни вјерници окупили су се у новоизграђеном Саборном храму Рођења пресвете Богородице, у цркви Светог Ђорђа, у манастриру Светог Василија Острошког, манастиру Свете Петке, али и у манастиру Тавна гдје се окупио велики број Угљевичана, који прислужују свијеће за упокојеног патријарха Павла.
Фото: СРНА

Бројни вјерници окупили су се у новоизграђеном Саборном храму Рођења пресвете Богородице, у цркви Светог Ђорђа, у манастриру Светог Василија Острошког, манастиру Свете Петке који прислужују свијеће за упокојеног патријарха Павла.
Фото: СРНА

У манастиру Светог Василија Острошког служена је Света заупокојена литургија, а бројни вјерници и готово сви свештеници отпутовали су у Београд на опијело патријарху Павлу.
Фото: СРНА

У манастиру Тавна се окупио велики број Угљевичана, који прислужују свијеће за упокојеног патријарха Павла.
Фото: СРНА

У манастиру Добрићево служена је Света заупокојена литургија
Фото: СРНА

У свим православним храмовима на подручју источне Херцеговине јутрос су служене заупокојене литургије поводом сахране Његове светости патријарха српског Павла.
Фото: ФОНЕТ